Trajković: Sramota za državu

Beograd -- Vlast je Mišića nagradila. On je izašao kao pobednik, a ja ću do kraja života ostati invalid, kaže bivši žandarm Nebojša Trajković i najavljuje privatnu tužbu.

Izvor: B92, Radio Slobodna Evropa
Podeli

U optužnici na osnovu koje je doneta prvobitna presuda navedeno je da je Trajković bio napadnut upaljenom signalnom bakljom koja gori temperaturom od 1.000 stepeni, o čemu postoji i video snimak.

"Kako da oslobodite čoveka koji vas ubija, bode, koji vas pali? Hteli su da me upale, da izgorim kao sveća? I kako ja sada da se pomirim sa njegovim oslobađanjem? Kakva je to država? Da pustiš onoga koji je nekoga svesno zapalio, uništio mu život, i njemu i njegovoj porodici. Pored mene pati cela moja porodica. Ja na tom stadionu nisam bio radi sebe, nego radi interesa države. Država sada trči da pomogne istoj toj Crvenoj zvezdi, a nikada se nije pitala, gde je Nebojša, kako mu je. Kako taj čovek živi? Nemam više ništa da kažem“, kazao nam je Trajković.

"Ja samo mogu da dam poruku za moje kolege: čuvajte sebe, čuvajte svoju porodicu...Samo jedan dan će da vas spomenu, i nikada više - ostaviće vas na cedilu, da vas voda odnese...i bićete dobri kao samo naliv- pero – dok, piše, piše, a posle će da vas bace," kaže za B92 Trajković dodajući da državu treba da je sramota.

Zbog psihičkih i fizičkih posledica napada na njega, Nebojša Trajković najavljuje da će podneti privatnu krivičnu prijavu protiv Uroša Mišića.

Mišić je na prvom suđenju u septembru 2008. bio osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva, a kazna mu je kasnije prepolovljena. Vrhovni kasacioni sud je u martu ove godine potvrdio pravosnažnu presudu kojom je Mišić osuđen na pet i po godina. Uprkos tome, dan posle izricanja prvostepene presude, fudbaleri Crvene zvezde pokazali su svoj stav prema sudskoj odluci tako što su pred početak jedne utakmice izašli na teren u belim majicama sa natpisom "Pravda za Uroša". Istovremeno na tribinama stadiona navijači su razapeli transparent sa istom porukom. Slučaj Uroša Mišića tako je postao simbol navijača, a parole s porukama tima "Sloboda za Uroša" ili "Pravda za Uroša" masovno su ispisivane po gradovima u Srbiji.

"To samo pokazuje da su navijačke grupe jako homogene, te da poseduju jedan monolitni identitet“, prokomentarisala je autorka knjige "Huliganizam“ Marija Đorić. Ona podvlači da huligani pokazuju visok stepen solidarnosti u nasilju, zbog čega bi državni organi morali time da se bave. Đorićeva upozorava da ne treba zaboraviti da je Srbija postkonfliktno društvo, te zaključuje:

"Odluka o oslobađanju Uroša Mišića je svakako legalna, jer korenspondira sa Zakonom o amnestiji. Ali ostaje pitanje njenog legitimiteta. Ovim se upućuje jasna poruka navijačkim grupama, a posebno se to odnosi na najekstremnije navijače - huligane. Zapravo, ideja o drakonskim kaznama koje bi trebalo da suzbije huligansko nasilje, što je veliki problem ne samo u Srbiji, ovim se dovodi u pitanje. Smanjivanjem kazni vi na neki način upućujete poruku navijačima da postoji mogućnost da im se oprosti određeni nasilni incident. I ovde ću podsetiti na Margaret Tačer, koja je od jedne divljačke i huliganske publike, nakon Hejsela, napravila maltene jednu pozorišnu publiku na stadionima Velike Britanije. Sve samo zahvaljujući drakonskim kaznama“.

Navijač Crvene zvezde Uroš Mišić od danas se nalazi na slobodi, jer ispunjava uslove za umanjenje kazne predviđene stupanjem na snagu Zakona o amnestiji.

Prati B92 na Viberu

Info

strana 1 od 46180 idi na stranu