Jarinje: Protest uz logorske vatre

Predstavnici kosovskih Srba okupili su se na Jarinju jer nisu saglasni s namerom da od 10. decembra zaživi sporazum o integrisanom upravljanju prelazima.

Izvor: B92

Utorak, 04.12.2012.

07:16

Default images

Kako javlja reporter B92, protest je miran, a okupljeni su zbog izuzetne hladnoće založili logorske vatre kako bi se ugrejali. Kažu - ostaće tu do daljeg.

Predstavnicima četiri opštine sa severa Kosova, koji su na Jarinje stigli već oko pet časova, polako se pridružuju i drugi ljudi sa severa Kosova. Kfor postavio kontrolni punkt na putu Leposavić-Raška.

Predstavnici Kfora su na ovaj put izašli u više oklopnih vozila, postavili kontrolni punkt i vršili kontrolu saobraćaja.

Iz oba pravca se naizmenično propuštaju vozila, a kontrolu na samom prelazu Jarinje obavlja osoblje Euleksa. Kako javlja izveštač B92, saobraćaj je otežan, ali nije u prekidu. U neposrednoj blizini nalazi se i pet-šest vozila MUP-a Srbije.

Situacija je potpuno mirna, a stigao im je i kamion s drvima za ogrev, jer je napolju jako hladno.

Komandant Kfora Folker Halbauer izjavio je da je nezadovoljan zbog incidenata u Brđanima, u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kao i da će za nove tenzije odgovornim smatrati predsednike opština, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Halbauer je, u razgovoru s gradonačelnikom južne Kosovske Mitrovice Avnijem Kastratijem, ponovio da Kfor nema ulogu u procenjivanju zakonskih ili političkih aspekata aktivnosti koje podrazumevaju izgradnju i obnovu na Kosovu, ali je istakao da tim aktivnostima treba upravljati u duhu pomirenja i dijaloga.

Kako se navodi u saopštenju Kfora, on je podsetio da svi učesnici moraju da se uzdrže od bilo kakvih postupaka koji bi mogli da povećaju tenzije i dovedu do nasilja, i pozvao sve učesnike da se ponašaju miroljubivo i s poštovanjem prema svima.

Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok, kaže da Srbi s Kosova i Metohije žele da ostanu građani Srbije i poručio da neće otići sa Jarinja, dok ne dobiju garancije da se odustaje od pravljenja granice između Kosova i ostatka Srbije.

Namera da se na Jarinju postavi integrisana granica ili prelaz zapravo je odvajanje kosovskih Srba i Kosova od Srbije, ukazao je Ristić.

"Mi to ne možemo da dozvolimo, jer naša sudbina ne može da bude vezana za nezavisno Kosovo i veliku Albaniju. Tamo ne vidimo svoju perspektivu. Zelimo da ostanemo državljani Srbije", rekao je on Tanjugu.

Ristić je ukazao na to da su pisane garancije državnog vrha da neće plaćati carinu državi Kosovo, da će moći da koriste srpska lična dokumenta i registarske oznake izostale.

O ovome govore i poslednje izjave šefa pregovaračkog tima Beograda u tehničkom dijalogu s Prištinom Dejana Pavićevića da će se sporazum o integrisanom upravljanju prelazima sprovoditi onako kako je predviđeno, što predstavlja uspostavljanje klasiče granice, ocenjuje Ristić.

" Želimo da živimo u Srbiji i poruka je jasna da nećemo otići odavde, sa Jarinja, dok ne dobijemo odluku da se odustaje od pravljenja granice između Kosova i ostatka Srbije", rekao je Ristić.

On je istakao da nikoga ne ugrožavaju mirnim protestima, da je okupljanje Srba kod Jarinja protest zbog namere uspostavljanja granice i da, ako Beograd može da da pismene garancije, oni su tu.

"Nećemo dozvoliti da nam se baca prašina u oči i da nas neko odvaja, a sa druge strane govori kako ovo nije granica", rekao je Ristić, dodajući da su građani spremni da istraju u borbi zato što je sudbina njihove dece vezana za uspeh svega što se dešava u vezi s Kosovom.

Ristić je zatražio pomoć Srpske pravoslavne crkve i patrijarha Irineja, konstatujući da je crkva nedavno saopštila da ne treba praviti granice s Kosovom.

Predsednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stevanović izjavio je da protestom građani na Jarinju žele da na demokratski način upute poruku da ne žele granicu između centralne Srbije i Kosova i Metohije.

Stevanović je naveo da se okupljeni građani neće protiviti nastavku radova, niti će to sprečavati bilo kakvim nasiljem. Prema njegovim rečima, oni su se okupili da bi na demokratski način iskazali nezadovoljstvo i pokazali da ne žele granicu s maticom Srbijom.

"Nemamo nikakve specijalne planove, ovde smo se okupili, tu ćemo ostati do daljnjeg", rekao je on.
Stevanović je naglasio da na tom mestu nikada nije bila granica, ni granični prelaz.

"Ovde ne želimo kosovsku carinu. Ne želimo albanske institucije i ne želimo kosovsku policiju", rekao je novinarima Stevanović.

"Mi ne prihvatamo carinu niti bilo kakvu granicu na području između Kosova i centralne Srbije", rekao je Stevanović, podsetivši da su predsednici četiri opštine sa severa Kosova i Metohije doneli zaključke koji ih obavezuju.

Predstavnici lokalnih samouprava dodaju da samo postupaju po zaključcima koje su odbornici doneli na poslednjoj zajedničkoj sednici sve četiri skupštine opština sa severa KiM da neće prihvatiti granicu tamo gde nikada nije bila.

Očekuju da će im se tokom dana pridružiti i ostali građani severnog Kosova, ali i centralne Srbije. Saobraćaj na ovom delu puta odvija se normalno.

Radnici AD "Novi Pazar-put" došli su jutros u 7.00 na mesto gde već nedelju dana izvode radove na izgradnji objekata za primenu sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ali nisu nastavili rad.

Oko 7.30 u Kosovskoj Mitrovici su se oglasile i sirene kojima se pozivaju građani da se okupe u međuzoni.

Juče je Krstimir Pantić rekao da, ukoliko primena sporazuma o integrisanom upravljanju bude neprihvatljiva za Srbe na Kosovu, neće biti nasilja, ali će biti građanske neposlušnosti.

Na Merdaru nastavljeni radovi

Za to vreme radovi na Merdaru traju, ali ih otežavaju loši vremenski uslovi. Radovi bi trebalo da budu završeni do 10 decembra kada će i zvanično započeti primena dogovora o integrisanom upravljanju.

Integrisani punkt biće ne prelazu koji trenutno kontroliše kosovska policija.

Međutim, Srbe južno od Ibra koji koriste duple registarske oznake na automobilima, MUP-a Srbije i Kosova, zabrinjava gde će na prelazu od 10 decembra menjati tablice na automobilima. Još uvek to čine u međuzoni srpskog i kosovskog punkta, a od 10. decembra postojaće samo jedan punkt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

200 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: