Obama Asadu: Samo vas gledamo

Lider SAD Barak Obama upozorio je sirijskog predsednika Bašara al-Asada da i ne pomišlja na upotrebu hemijskog oružja da bi sačuvao vlast.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 03.12.2012.

23:32

Default images

"Danas želim da veoma jasno kažem Asadu i njemu potčinjenima da ih ceo svet posmatra. Upotreba hemijskog oružja jeste i biće potpuno neprihvatljiva", rekao je Obama u Vašingtonu, prenela je agencija AFP.

"Ako napravite tragičnu grešku i upotrebite to oružje, biće posledica, a vi ćete odgovarati. Ne možemo dopustiti da najgore oružje 20. veka pomrači 21. vek. Nastavićemo da podržavamo legitimne težnje Sirijaca, sarađujući sa opozicijom kojoj pružamo humanitarnu pomoć i radićemo na tranziciji ka Siriji oslobođenoj od Asadovog režima", rekao je predsednik SAD.

Agencija AP je, pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika Pentagona, javila da su obaveštajne službe poslednjih dana u Siriji primetile premeštanje komponenti hemijskog oružja.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je u poseti Pragu, ponovila je izjavu predsednika Obame da će SAD preduzeti akciju ako sirijska vlast posegne za hemijskim naoružanjem.

"Neću izneti nikakve detalje o tome šta ćemo učiniti u slučaju verodostojnog dokaza da je Asadov režim pribegao korišćenju hemijskog oružja protiv vlastitog naroda. Dovoljno je da kažem da svakako planiramo akcije ukoliko do toga evenutalno dođe", rekla je Klinton novinarima.

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije je u ponedeljak saopštilo da vlast neće koristiti hemijsko oružje protiv naroda "ni pod kojim okolnostima". Agencija AP podseća da Sirija nikada nije potvrdila ni da poseduje hemijsko oružje.

Veruje se, međutim, da Sirija ima nekoliko stotina balističkih raketa zemlja-zemlja, sposobnih da nose hemijske bojeve glave.

Od početka ustanka u Siriji protiv Asadovog režima, marta prošle godine, poginulo je više od 41.000 ljudi, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: