Putin: Rusija ne brani Asadov režim

Lider Rusije Vladimir Putin kaže da Moskva nije branilac režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada, ali da se protivi postavljanju raketa patriot u Turskoj.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 03.12.2012.

13:30

Default images

"Nismo branilac sirijskih vlasti", rekao je Putin na konferenciji za novinare s turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu.

On je upozorio da bi postavljanje raketa "patriot" na granici Turske sa Sirijom dodatno pojačalo napetost i ocenio da Rusija i Turska nisu prevazišle razlike u viđenju sukoba u Siriji.

"Stvaranje dodatne borbene sposobnosti na granici neće smiriti, već zaoštriti situaciju", izjavio je Putin posle razgovora sa Erdoganom, a uoči sastanka NATO u Briselu, na kome se očekuje odluka o zahtevu Ankare da postavi projektile "patriot", američke proizvodnje, na granici sa Sirijom.

Turska i Rusija imaju sve razvijenije trgovinske i energetske odnose, ali su njihovi stavovi o krizi u Siriji i dalje suprostavljeni. Moskva je i ranije izražavala zabrinutost da bi postavljanje raketa "patriot" moglo izazvati širi sukob u koji bi bio uvučen i NATO.

"Rusija i Turska zasada ne mogu da nađu zajednički stav o metodu za regulisanje situacije u Siriji", rekao je Putin. Podsetivši da je i ranije rekao da Rusija nije advokat sirijskih vlasti, Putin je kazao da je zabrinut šta će se desiti u Siriji. Rusija i Kina su dva puta uložile veto na donošenje rezolucije Saveta bezbednosti UN kojma se osuđuju vlasti u Siriji.

Putin je danas doputovao u Istanbul, a posetu je juče pripremio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je imao sastanak sa turskim ministrom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom.

Njegova poseta, najpre planirana za oktobar, održava se u vreme povećanja napetosti između Rusije i Turske zbog Sirije. Odnosi Rusije i Turske posebno su se zaoštrili kada je Turska u oktobru primorala sirijski putnički avion koji je leteo iz Moskve da sleti u Turskoj, zbog sumnje da prenosi vojnu opremu. Moskva je saopštila da je avion legalno prenosio delove radara u Siriju.

Povodom Putinove posete na istanbulskom aerodromu Ataturk raspoređene su jake snage policije uključujući specijalce i snajperiste, javlja agencija Anadolija.

Putinov savetnik za spoljne poslove Jurij Ušakov rekao je novinarima da bi taj incident mogao da bude tema razgovora sa Erdoganom.

Turska pokušava da ubedi Putina da prestane da podržava sirijskog predsednika Bašara al-Asada, ali Moskva do sada nije pokazala nameru da uskrati svoju podršku Damasku.

Jedna od glavnih tema razgovora, prema najavama, biožla je i ekonomski odnosi. Turska je veliki potrošač ruskog prirodnog gasa, a Rusija je glavno tržište za turske građevinske kompanije.

Trgovinska razmena između dve zemlje je prošle godine dostigla 32 milijarde dolara, a očekuje se da će narednih godina porasti na 100 milijardi dolara. Rusija takođe gradi prvu nuklearnu elektranu u Turskoj.

Poseta Istanbulu je prvo Putinovo putovanje u dva meseca, što je neobično duga pauza za ruskog predsednika, zbog čega se spekulisalo o njegovom zdravstvenom stanju.

Putin takođe planira da u sredu poseti Turkmenistan, kao i još nekoliko drugih zemalja do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: