"Bez državnih oznaka na prelazima"

U Briselu postignut dogovor o pitanjima vezanim za Sporazum o zajedničkom upravljanju prelazima sa Kosovom, koji treba da počne da se primenjuje 10. decembra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.12.2012.

19:37

Default images

Šef grupe za implementaciju tog sporazuma Dejan Pavićević rekao je da ne treba očekivati velike promene na prelazima Jarinje i Merdare, koji će prvi početi da rade po novom režimu. On kaže da su postignuti dogovori o funkcionisanju carine i dodaje da se carinjenje robe neće vršiti na prelazima Jarinje i Merdare.

"Dogovoreno je da se roba ne carini na samim prelazima već na carinskim terminalima u dubini teritorije", izjavio je Pavićević.

On je objasnio da to znači da će roba koja izlazi sa Kosova biti carinjena na terminalima u Nišu ili Vranju, a roba koja ulazi na Kosovo na carinskom terminalu u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Pavićević je dodao da će carinici Euleksa, Srbije i Kosova na administrativnim prelazima samo kontrolisati papire, ali neće cariniti robu.

"Carinici Euleksa će zajedno sa carinicima Srbije i Kosova vršiti carinske procedure što možemo nazvati izvršnom ulogom Euleksa", kazao je Pavićević.

U Briselu je dogovorena i buduća uloga Euleksa čije će prisustvo, po rečima Pavićevića, biti "ujednačeno sa prisustvom policajaca Srbije i pripadnika Kosovske policije". "Na prelazima Jarinje i Merdare neće biti nikakvih državnih oznaka", kaže on.

Timovi za primenu sporazuma još nisu postigli dogovor o primeni spornih delova drugih sporazuma, onih koji regulišu pitanja registarskih tablica, putnog osiguranja i ličnih dokumenata. Ipak, on se nada da te nejasnoće neće biti prepreka sprovođenju sporazuma o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima.

Kada je reč o spornom pitanju raspodele prihoda od carina, rekao je da je to pitanje rešeno kroz carinjenje robe na terminalima. Zahtev srpske strane je bio da se prihod od carine uplaćuje direktno srpskim opštinama na severu Kosova, ali to za sada nije moguće postići, dodao je on. "Mi još uvek razgovaramo, ali neke stvari moraju da se reše na političkom nivou", rekao je Pavićević.

On je objasnio da su tehničkim protokolom, koji je parafirala prošla vlada, unapred zadata neka rešenja i da ih je sada jako teško promeniti.

"Ranijim sporazumom o dokumentima već je određeno da svi građani Kosova i Metohije moraju imati dokumenta izdata na Kosovu i Metohiju. Mi ćemo se truditi da bar inicijalno našim građanima na Kosovu bude omogućeno da koriste tablice izdate u Srbiji", ukazao je Pavićević.

"Uveren sam da će probna primena sporazuma o IBM početi kao i što je dogovoreno 10. decembra", kazao je on i dodao da će premijer Ivica Dačić pre sutrašnjeg sastanka s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Briselu, biti detaljeno informisan o tome šta je postignuto na sastanku radnih grupa.

Tehnički dijalog nastavlja se u utorak ujutru, a ono što operativci ne budu mogli da dogovore biće prebačeno na politički nivo, odnosno o teškoćama će biti obavešteni Ivica Dačić i Hašim Tači, koji se sutra takođe sastaju u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: