Sever Bačke uskoro bez pijaće vode?

Ukoliko se nastavi nekontrolisano korišćenje podzemnih voda za navodnjavanje na severu Srbije, ovaj deo zemlje ostaće bez pijaće vode.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.12.2012.

18:48

Default images

Direktor Vodoprivrednog preduzeća “DTD-Severna Bačka” Slavko Vrndžić kaže da bi do toga moglo da dođe već za pet do deset godina.

On je na tribini posvećenoj snabdevanju vodom regionalnog hidrosistema severne Bačke ocenio da se, umesto površinske, podzemne vode nekontrolisano koriste u voćarstvu i vinogradarstvu za navodnjavanje, iako je to izuzetno važan resurs pijaće vode za buduće generacije.

“Mi ćemo za pet do deset godina biti svedoci da nemamo dovoljno vode za piće, pa će nas ta okolnost ponovo iznenaditi. Površinsku vodu ne koristimo za navodnjavanje i kao tehničku vodu nego, mimo znanja svih, svesno koristimo taj podzemni resurs i uništavamo onaj potencijal koji treba da služi našim unucima i praunucima", rekao je Vrndžić.

Rukovodilac Službe za investicije u Javnom vodoprivrednom preduzeću “Vode Vojvodine” Branko Nasković najavio je na tribini da će u narednoj godini pokušati da završe nekoliko kanalskih podsistema, za šta će im biti potrebno oko 260 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, jedan od tih sistema je i “Tisa - Palić”, za čiji je završetak potrebno još oko 50 miliona dinara.

“Ovaj sistem je započet još 1984. godine, ali zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa nije u potpunosti završen. Kanal funkcioniše već nekoliko godina, gde se kroz njega jezero osvežava vodom iz Tise, a sledeće godine planiramo njegovo proširenje na potezu od akumulacije Velebit do Palića", rekao je Nasković.

On je rekao da se primenom ovog i još nekoliko započetih projekata stvara potencijal navodnjavanja 38.000 hektara u Senti, Adi, Subotici i Bačkoj Topoli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: