"Pomoći osobama s invaliditetom"

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen je danas uz poruku da u Srbiji ima 700.000 osoba sa invaliditetom, od kojih čak 70 odsto živi u siromaštvu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 03.12.2012.

18:44

Default images

Na skupu "Socijalno preduzetništvo - model ekonomskog osnaživanja osoba sa invaliditetom" rečeno je da Nacrt zakona o socijalnom preduzetništvu završen pre desetak dana i da se njegovo usvajanje očekuje u najskorijem roku.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne zaštite Brankica Janković je tom prilikom navela da bi taj zakon trebalo da pomogne u rešavanju pitanja nezaposlenosti osoba sa invaliditetom, ali i drugih kategorija teško upošljivih ljudi.

Povodom, 3. decembra Fondacija princeze Katarine donirala je Centru za decu sa autizmom "Olga Hadži Antonović" kombi za šest osoba, koje će učenici moći da koriste u svakodnevnim aktivnostima, kao što su izleti, odlasci na izložbe ili bazene. Princeza Katarina je prilikom predaje donacije, koju je Fondaciji obezbedila Vlada Luksemburga i organizacija "Femmes d' Europe", istakla da osobe sa autizmom, ali i sa drugim oblicima invaliditeta, kao i njihove porodice zaslužuju solidarnost i podršku svih.

Predsednica Republičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Vesna Petrović navela je da podaci o autizmu u Srbiji nisu tačni, kao i da se na 100 dece rađa jedno sa autizmom, što znači da ih je nekoliko hiljada u Srbiji.

U Beogradu je organizovan skup ''U susret Zakonu o znakovnom jeziku", a tom prilikom je predsednik Saveza gluvih i nagluvih Srbije Milosav Jovanović istakao da je najveći problem sa kojim se u praksi susreću ove osobe komunikacija, zapošljavanje i školovanje. On je podsetio da se procenjuje da u Srbiji ima oko 30.000 gluvih osoba i oko 100.000 nagluvih.

Rukovodilac grupe za pravno normativne poslove Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Jelena Kotević istakla je da se nada da će zakon o znakovnom jeziku biti usvojen naredne godine čime će osobama oštećenog sluha biti omogućeno da u svim postupcima participiraju jednako kao osobe koje tu vrstu invaliditeta nemaju.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Terapijskom vrtu na Adi Ciganliji, održana je akcija sađenja sadnica. Sadnice, donirane od strane "International Finance Corporation", u terapijskom vrtu su posadili korisnici dnevnog boravka za decu i omladinu ometenu u razvoju Čukarica, a mališanima su pomogli član Gradskog veća Darko Božić, predsednik opštine Čukarica Zoran Gajić, direktor JP "Ada Ciganlija" Aleksandar Stamenković i direktor Centra za smeštaj i boravak osoba ometenih u razvoju Rajko Marin.

Inače, povodom 3. decembra pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Ljiljana Lončar rekla je Tanjugu da su osobe sa invaliditetom u Srbiji vrlo diskriminisane pre svega zbog stava društva koje ih posmatra kroz prizmu invaliditeta, da manje vrede.

Ona je navela da je poverenici pristiglo više desetina pritužbi osoba sa invaliditetom, što je 15 odsto od ukupnog broja pritužbi i dodala da je poseban problem zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

"Samo 13 odsto osoba sa invaliditetom je zaposleno. To znači da je njihova nezaposlenost tri puta veća", rekla je Lončar.

Inače, prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom navedeno je da je obaveza svakog poslodavaca koji ima od 20 do 49 zaposlenih da ima zaposlenu i jednu osobu sa invaliditetom.

Prema zakonu, poslodavac koji ima 50 i više zaposlenih dužan je da ima u radnom odnosu najmanje dve osobe sa invaliditetom, a na svakih narednih 50 zaposlenih po još jednu osobu sa invaliditetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: