"Srbija vodi konzistentnu politiku"

Razgovor Dačića i Tačija nije u suprotnosti sa odlukom predsednika Nikolića da se sutra ne pojavi na regionalnom samitu u Budvi, kaže Marko Đurić.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.12.2012.

19:24

Default images

Savetnik predsednika Srbije za međunarodne odnose Marko Đurić izjavio je da država vodi konzistentnu politiku.

On je rekao da razgovor predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem nije u suprotnosti sa odlukom predsednika Srbije Tomislava Nikolića da sutra ne prisustvuje regionalnom samitu u Budvi.

Đurić je, gostujući u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine, rekao da će Dačić u Briselu nastavi dijalog na visokom političkom nivou koji je u interesu Srbije, kao i da je sve što doprinosi dugoročnom rešenju kroz konkretne razgovore o konkretnim problemima dobro, ali da Nikolić neće otputovati u Budvu zbog "loše atmosfere".

On je objasnio da su oštre izjave predstavnika Albanije i "loša klima" stvorena nakon oslobađajuće presude Haškog tribunala Ramušu Haradinaju, glavni razlog za otkazivanje učešća predsednika Srbije na sutrašnjem regionalnom samitu.

"Razmatrali smo mogućnost da predsednik Srbije prisustvuje tom regionalnom samitu. Međutim, negativna atmosfera koja je stvorena i u svetlu poslednjih izjava prilično oštrih od strane rukovodstva nekih od susednih država, kao i činjenica da su oslobođeni ljudi za koje smatramo da su zaista notorni ratni zločinci, ne doprinosi tome da do ovakvog susreta u ovom trenutku dođe", rekao je Đurić.

Upitan kakva je ideja Srbije o uspostavljanju regionalne saradnje ukoliko njeni predstavnici ne odlaze na samite, kao i da li bi susret u Budvi mogao da popravi odnose između Srbije i Hrvatske koji su se pogoršali nakon oslobađajuće presude Haškog tribunala hrvatskim generalima, Đurić je odgovorio da "nedostatak volje ne leži u Beogradu".

"Predsednik Nikolić je više puta iskazao da je spreman sa predsednikom Josipovićem da gradi barem onakve odnose kakve je Josipović imao sa predstavnicima Srbije u ranijem periodu. Međutim, Josipović je dosta tvrdo nastupio na početku", kazao je Đurić.

On je dodao da je Nikolić uložio izuzetan napor kako bi se odnosi sa mnogim državama poboljšali, ističući da je to dalo rezultate u odnosima sa Makedonijom, Grčkom i Mađarskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: