Kairo: Protest pred Ustavnim sudom

Ustavni sud Egipta odložio je "iz administrativnih razloga" donošenje odluke o legalnosti ustavotvorne komisije koja je sastavila sporni nacrt ustava.

Izvor: B92

Nedelja, 02.12.2012.

11:24

Default images

Prethodno se na hiljade pristalica egipatskog predsednika, islamiste Mohameda Morsija okupilo jutros ispred Ustavnog suda u Kairu, sprečavajući sudije da uđu u zgradu.

Sud je stupio u štrajk na neodređeno vreme, nakon što su demonstranti islamisti blokirali sudijama ulaz u sudnicu.

U svom saopštenju Ustavni sud kaže da će nastaviti rad "kada budu mogli da donose odluke bez psihološkog i materijalnog pritiska", prenose agencije.

Očekuje se da će sudije doneti odluku o zakonitosti ustavotvorne komisije, čime će sud direktno prekršiti odredbu predsedničkog dekreta kojim se bilo kom sudskom telu zabranjuje da raspusti komisiju.

U četvrtak, prošle nedelje egipatska Ustavotvorna skupština prihvatila je nacrt novog ustava u kome se navodi da su principi šerijata temelji egipatskog zakonodavstva.

Morsi je dao parlamentu rok do februara 2013. godine, da dovrši rad, ali su poslanici, većinom islamisti koji ga podržavaju, iznenadili naciju i odlučili o nacrtu ustava.

Morsi je sinoć raspisao referendum o nacrtu ustava za 15. decembar i u govoru preko nacionalne televizije pozvao Egipćane da iskoriste svoje demokratsko pravo, a pošto se više od 100.000 ljudi okupilo na skupovima širom Egipta u znak podrške predsedniku i njegovom dekretu kojim je sebi dao veća ovlašćenja.

Dan ranije nekoliko desetina hiljada protivnika Morsija održalo je protest na kairskom trgu Tahrir da bi protestovali protiv dekreta o proširenju predsedničkih ovlašćenja i brzog usvajanja nacrta ustava.

Nacrt ustava izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu poštovanja ljudskih prava, uključujući verske slobode, navode opozicioni aktivisti.

Ustav je postao centralno pitanje u najtežoj političkoj krizi kroz koju Egipat prolazi otkako je Morsi došao na čelo zemlje u junu, a koja je izazvana dekretom koji je ovaj islamistički predsednik izdao 22. novembra, dodeljujući sebi ogromna ovlašćenja i stavljajući sopstvene odluke izvan dometa pravnog preispitivanja.

Usvojeni nacrt sadrži istorijske promene egipatskog sistema vladavine kao što je to da će predsednik moći da bude biran u dva uzastopna mandata od po četiri godine, dok je svrgnuti predsednik Hosni Mubarak bio na vlasti tri decenije.

Nacrt sadrži i članove koji se odnose na status islama, vojnu ulogu i ljudska prava u eri posle Mubaraka. Opozicija je zamerila što se donošenje nacrta ustava "zbrzalo" i protivi se nekim odredbama o slobodama i pravima, dok se hrišćani protive zadržavanju "šerijatskih principa" kao glavne osnove zakonodavstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: