SPC: Granica sa KiM je nedopustiva

Sveti arhijerejski sinod SPC smatra da je "nedopustivo uspostavljanje granica na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova", prenosi Danas.

Izvor: B92

Nedelja, 02.12.2012.

20:25

Default images

SPC je protiv "uspostavljanja granica tim pre što još uvek nije dobijen stav Ustavnog suda po tom pitanju“.

Sinod je prošle nedelje pismom obavestio predsednika i Vladu Srbije kao i druge državne institucije da je „uspostavljanje granice između KiM i ostatka Srbije pod maskom „integrisanog upravljanja administrativnim prelazima - nedopustivo“, piše Danas.

Crkvena vlada očekuje od državnih vlasti da „stave van snage sve odluke prethodne vlade donete na štetu državnih interesa, a bez saglasnosti Skupštine Srbije i da zahtevaju vraćanje na snagu Rezolucije 1244 SB UN“, kao i da „na navedena pitanja odgovore saglasno nacionalnim i državnim interesima“.

Sinod pita „zašto predstavnici države Srbije pregovaraju s Tačijem, za kojim je raspisana poternica zbog zločina, zašto se ne insistira na istraživanju zločina nad Srbima i procesuiranju zločinaca na šiptarskoj strani pre nego što se nastave pregovori sa Prištinom“, prenosi list Danas.

SPC upozorava „sadašnje vlasti da je namera EU, NATO i drugih koji vrše pritisak na Srbiju da se političke snage s nacionalnim i srpskim predznakom primoraju da prihvate faktičku secesiju KiM, umesto njihovih miljenika u strankama prethodne vlasti, te da se na taj način onemogući Srbiji da se i budućnosti suprotstavi nasilnom odvajanju naše južne pokrajine“.

Kako je Danasu rečeno u vrhu SPC, Sinod je prošle nedelje na sednici u proširenom sastavu odlučio da Tomislavu Nikoliću, koji je nedavno zatražio mišljenje SANU o rešavanju kosovskog problema, iznese svoj stav i duboku zabrinutost zbog događaja na KiM, ali i da ukaže na jedini mogući put izlaska iz ćorsokaka u kome se Srbija našla. Posle sinodskog pisma, Nikolić je prošlog petka primio tročlanu crkvenu delegaciju, u kojoj su pored patrijarha srpskog Irineja bili i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop bački Irinej.

Iako je iz Predsedništva saopšteno da je „država otvorena za aktivno učešće Crkve u rešavanju kosovskog problema“, u crkvenim izvorima spekuliše se da se poseta završila bez rezultata, jer državni vrh, navodno, tvrdi da nema izbora i da je priča s granicama završena. Za sada nema naznaka da bi zbog događaja na KiM mogla da se održi vanredna sednica Svetog arhijerejskog sabora SPC. Pokret Dveri pozvao je sve političke i patriotske organizacije, stranke i institucije da podrže stav Sinoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: