Tirana i PR: Istraga protiv Karle

Albanija i Kosovo će tražiti nezavisnu istragu protiv bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, zbog "tendenciozne uloge" u suđenju Haradinaju.

Izvor: Beta

Nedelja, 02.12.2012.

20:14

Default images

Albanija i Kosovo su danas najavili da će tražiti istragu zbog "tendenciozne i ilegalne uloge" Del Ponteove u suđenju koje je pred Tribunalom vođeno protiv bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja.

Vlada Albanije saopštila je danas da je "šokirana" nedavnom izjavom tužilaca Tribunala da je Del Ponteova podigla optužnicu protiv Haradinaja bez dovoljno dokaza.

Iz kabineta albanskog premijera Saljija Beriše saopšteno je da će Tirana tražiti od međunarodnih institucija da pokrenu nezavisnu istragu protiv Del Ponteove.

Bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs rekao je nedavno u intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu da tadašnja tužiteljka Karla del Ponte snosi veliku odgovornost zbog oslobađanja Haradinaja i hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Najs je rekao da je ceo postupak protiv Haradinaja "blamaža za celu kancelariju Tužilaštva Haškog tribunala", ali ne zato što su oni oslobođeni, nego zato što je ceo postupak pokrenut onako kako ne treba.

Najava iz Tirane je usledila samo nekoliko dana nakon što je Haradinaja Apelaciono veće Tribunala oslobodilo optužbi da je počinio ratne zločine tokom rata na Kosovu, 1998. i 1999. godine.

Haradinajev advokat zatražio je, odmah nakon izricanja oslobađajuće presude, da se njegovom klijentu izvini Karla del Ponte, a njena reakcija bila je, kako su prenele agencije, da se samo nasmejala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: