Delta: Nismo radili sa državom

Delta Holding je saopštio da "nikada nije radio sa akciznom robom, poslove vezane za nacionalne prirodne i druge resurse, niti je radio sa javnim preduzećima".

Izvor: B92

Nedelja, 02.12.2012.

12:40

Default images

"Ovim je praktično isključena mogućnost pojavljivanja u bilo kakvim koruptivnim radnjama", navodi se u saopštenju Delte.

Delta navodi da je bila prinuđena da odgovori na "nastavak i pojačavanje kampanje" koja se vodi kroz medije, i da odgovori na spekulacije koje se iznose u javnost.

"Posebno ističemo da je Delta Holding poslovni sistem u kome svaka nova kompanija koja ulazi u poslovanje sa Deltom, prolazi kroz procenu i proveru finansijskih pokazatelja i vlasničkih odnosa, a koje sprovode interne i eksterne ekspertske službe u oblasti finansija i pravnih pitanja", navodi se u saopštenju. .

"U skladu sa ovom praksom i poslovnim principom, Delta Holding, njegov vlasnik, kao i članovi porodice vlasnika Kompanije, apsolutno nikada nisu poslovali sa inkriminisanim osobama", dalje se navodi.

U saopšenju se objašnjava da je praksa provere poslovnih partnera uobičajena.

Miškovićev advokat tvrdi da će Miroslav Mišković biti saslušan kao građanin, po pozivu. Najpoznatiji srpski biznismen mogao bi da odgovara na više pitanja, među kojima bi centralno mesto trebalo da zauzima konverzija 16 hektara zemljišta duž dela autoputa Beograd-Zagreb.

Osim Miškovića, iskaze bi trebalo da da i više njegovih radnika koji su bili uključeni u poslovanje koje ispituje Tužilaštvo za organizovani kriminal. Svi oni bi tebalo da razjasne šta su i kako radili, a tužilaštvo bi moralo da proveri i informacije koje je Delta sada iznela u javnost, kaže urednik u Novom Magazinu, Mijat Lakićević.

"Neke protivpravne radnje ne moraju da izađu direktno iz poslovanja sa državom, postoje i drugi načini da se utiče na to".

Lakićević podseća da je u prošlosti otvoreno puno potencijalnih afera, ali da se veliki broj njih nije završavao onako kako je u medijima najavljivano. Zbog toga Tužilaštvo mora da radi pažljivije nego do sada, samtra on.

"Mislim da u načelu država ima snage. Često mi se čini da je tu u pitanju i neka vrstra neznanja i brzopletosti, vi morate te procese da pripremite jako paznljivo i da pažljivo vidite šta tu može da se dokaže, ako ćete neku optužnicu da podignete", kazao je Lakićević.

Pored pitanja o tome kako je došao do zemljišta u Bloku 53 u Beogradu, za koje je privatna konsultanstska kuća procenila da vredi osam puta manje nego što je to utvrdila Poreska uprava, Miškoviću bi mogla da se postave još neka, koja su poslednjih godina postavljali mnogi - od Saveta za borbu protiv korupcije, do medija i nevladinih organizacija. Ipak u Tužilaštvu niko nije želeo da kaže da li će istraživati ulogu Miškovića i njegovih ljudi i u slučajevima Luke Beograd, Nibens grupe i C marketa.

Vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću upućen je poziv za saslušanje u ponedeljak, 3. decembra. Miroslav Mišković je na razgovor u policiju pozvan kao građanin i tamo će u ponedeljak otići bez advokata, rekao je za Blic advokat vlasnika Delte Nenad Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: