"Sever Kosova mora biti definisan"

Primena sporazuma o prelazima i nedefinisan status severa Kosova stvoriće dodatnu frustraciju kod naroda, kaže bivši državni sekretar za KiM Oliver Ivanović.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.12.2012.

15:09

Default images

To bi, prema njegovim rečima, moglo da utiče da kosovski problem još dugo bude uzrok nestabilnosti u regionu.

U intervjuu Tanjugu Ivanović kaže da sever Kosova zato mora biti definisan, u geografskom, političkom i u pravnom smislu, a to, po njegovom mišljenju, nije slučaj.

Ivanović smatra da nije dovoljno da predsednik i premijer iznose stav o tome, da takvo pitanje, uostalom, oni sami i ne mogu da reše, jer je ono stvar pregovora do kojih još nije došlo. On navodi i da u ovom trenutku nije ni lako definisati sever, jer taj je problem otvoren 25. jula prošle godine, ali do danas nije rešen.

Prema njegovom mišljenju, pitanje Kosova se ciklično vraća, bez obzira na to što mnogi misle da je ono rešeno.

"Mnogi misle i u Srbiji da je to pitanje rešeno, da ne govorim da u Vašingtonu i Briselu smatraju da je poodavno rešeno. Ja mislim da nije rešeno i da će trovati političku atmosferu do trenutka dok ne nađemo rešenje prihvatljivo i za Srbiju", smatra Ivanović.

Potiskivanje tog problema, po njegovom mišljenju, nije dobro.

"Konačno rešenje mora da bude dogovoreno za pregovaračkim stolom kad obe strane za to budu spremne. U ovom trenutku Priština ne želi da razgovara o bilo kakvom statusnom pitanju smatrajući da je to rešeno i da je 90 zemalja više nego dovoljan argument za tako nešto", podseća Ivanović i dodaje da će se to pitanje sigurno vraćati, a da je opasnost od nerešenog kosovskog pitanja frustracija koja se ne može gurati pod tepih.

"Nezadovoljstvo će se skupljati i narastati, s vremena na vreme izbijati na videlo, ali bojim se da je to odlična podloga za razvijanje nacionalizma na svim stranama i siguran sam da bi to moglo stvoriti uslove za rađanje nekog novog Miloševića, koji bi mogao biti sofisticiraniji nego prethodni, ali to ne znači i manje opasan", upozorava Ivanović.

Konstatujući da bezbednost Balkana zavisi u velikoj meri od bezbednosti Srbije, a bezbednost Srbije od toga kako će se kosovsko pitanje u budućnosti rešavati, Ivanović podseća na odgovornost međunarodne zajednice, ili bar njenog većeg dela, koju je, kako kaže, albanska politička elita uspela da ubedi da je jedino pravo rešenje koje nudi stabilnost i mir u regionu upravo nezavisnost Kosova.

"Sada se međunarodna zajednica osvešćuje i shvata da pet godina od proglašenja nezavisnosti nema mira i stabilnosti. Ali, povratka nema, jer bilo koja ozbiljna država sigurno neće povući priznanje samo zato što je shvatila da je pogrešila pre nekoliko godina. Potrebno je malo više vremena da bi se uticalo na odluku takvog tipa", navodi Ivanović.

On zato konstatuje da povlačenja priznanja sigurno neće biti, ali da će zato sigurno biti malo više opreznosti u delovanju prema Kosovu.

"Siguran sam da će se opreznije odnositi u delovanju prema Kosovu, ali isto tako je jasno da su ekonomska kriza i drugi problemi u svetu odvukli pažnju međunarodne zajednice i da se oni ne bave Kosovom i Balkanom, jer proširenje nije tema ni u narednih deset godina", kaže Ivanović.

On zato smatra da je sada trenutak da mi razmišljamo o sebi, jer ovo stanje ne može da se drži kao zamrznuti konflikt, ono mora da se rešava.

"To zahteva da se angažujemo u pronalaženju rešenja i to postepeno, ali je sigurno da u tome ne smemo napraviti pogrešan potez jer se to ne može popraviti. Kosovski problem će biti frustracija i za generacije koje dolaze i bojim se da ta frustracija može prosto da izrodi nekakav novi problem, a to ne bi bilo dobro za dugoročnu stabilnost čitavog regiona", zaključio je Ivanović.

Kad je reč o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima (IBM), Ivanović predlaže da se možda sačeka s njegovom primenom.

Žurba, naime, po njegovom mišljenju, neće doprineti ni na koji način da Srbija dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU, što se, kako navodi, "smatra glavnim i strateškim ciljem ove vlade i ovog trenutka".

Ivanović predviđa da će se u narednom periodu pregovori, oni tehnički i politički u suštini kombinovati. Politički nivo je, po njegovom mišljenju, potreban, jer, kako kaže, očigledno je i do sada utisak svih učesnika u pregovorima da oni idu ka nekakvom dogovoru.

On, međutim, upozorava da javnost i u Srbiji i na Kosovu nije baš dobro pripremljena za to što dolazi, odnosno da ljudi nisu spremni za neka rešenja, i mora se uložiti više da im se objasni situacija.

"Izjave da je teško i da će biti bolno nisu dovoljno jasne. To samo može da zastraši stanovništvo dole, ali neće dati nekakvo novo pojašnjenje kuda se ide i kakva će biti odluka. Ljudima se mora obraćati", kaže Ivanović.

Na primedbu da je Srbima sa severa nuđeno da učestvuju i timovima koji učestvuju u dijalogu Ivanović kaže da je njima ponuđeno samo da učestvuju u implementaciji, što je, kako ocenjuje, loše i pogrešno.

"Njima je ponuđeno da budu deo implementacije nečega što oni nisu dogovarali, što njima ne odgovara. To je gotovo rešenje s kojim oni samo treba da se slože i još da ga primene. Na taj način će se teško postići dogovor sa Srbima na severu", primećuje Ivanović.

Pominjanje Ramuša Haradinaja kao mogućeg pregovarača umesto Hašima Tačija, po njegovom mišljenju, apsolutno je neprihvatljivo za Srbe s Kosova, jer se Haradinaj, kako kaže, među srpskim stanovništvom na KiM percipira kao "apsolutni zločinac".

"Ono što je realnost je da je on oslobođen i to po svim tačkama. On je slobodan čovek i teško mu možemo imputirati bilo šta. Ako se pojavi na čelu vlade, sasvim je logično da će u jednom trenutku zauzeti mesto za pregovaračkim stolom i to će biti mala nelagodnost za onoga ko bude predstavljao Srbiju u tom trenutku, a velika nelagodnost za narod i, bojim se, velika frustracija", zaključuje Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: