Dačić i Haradinaj za istim stolom?

Posle oslobađajuće presude u Hagu Ramuš Haradinaj uskoro bi mogao da se nađe za istim stolom s premijerom Ivicom Dačićem u dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

09:14

Default images

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, kaže za B92 da srpski zvaničnici ne bi trebalo sada da budu iznenađeni oslobađanjem Ramuša Haradinaja u Hagu, jer je ta presuda bila očekivana.

Kada je Beograd prihvatio da razgovara s predstavnicima prištinskih vlasti, ostala je otvorena mogućnost da se na mestu pregovarača jednog dana nađe i sam Haradinaj, tako da ni želja Haradinaja da se uključi u dijalog nije iznenađenje.

"On je taj koji će nastaviti da pregovara tamo gde su stali Dačić i Tači. Tači, najverovatnije, ide u skupštinu na izbor predsednika i on na proleće čeka Tomislava Nikolića na onaj drugi deo razgovora koji se zove politički dijalog. Dakle, videćemo da li je Beograd imao bilo kakvu strategiju i da li je ukalkulisao ovakve činjenice. Ako nije, onda će to i te kako uticati na lošiju poziciju Beograda", ocenjuje Janjić.

S druge strane, politički analitičar, saradnik Kosovskog instituta za politička istraživanja, Ardijan Arifaj smatra da oslobađanje Haradinaja ne bi trebalo da ima uticaja na dijalog Beograda i Prištine, jer je to legalno pitanje i ne bavi se odnosima Srbije i Kosova.

Sudska odluka odnosi se na prošlost, a dijalog na budućnost, poručio je Arifaj. Angažovanje samog Haradinaja u dijalogu, prema njegovom mišljenju, je irelevantvo pitanje, jer postoje mnogo bitnija pitanja.

"Dijalog vodi vlada Kosova i ne vidim zašto bi Haradinaj uticao na dijalog. Važno je da se ti sporazumi, koji su do sada dogovoreni, u potpunosti sprovedu kako bi i Srbija i Kosovo počeli da veruju u ovaj proces i da veruju da se u ovaj dijalog stvarno ulaže mnogo napora da se nešto dobro i pozitivno uradi", ističe Arifaj.

Zamenik kosovskog premijera i lider Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović čak smatra da bi uključivanje Haradinaja u dijalog Beograda i Prištine podstaklo dijalog.

"Želim da verujem da ćemo u tom procesu imati veću dinamiku i da će doći do realizacije postignutih dogovora, što je i temelj svih narednih dogovora", rekao je Petrović agenciji Tanjug i dodao da je to u interesu srpske zajednice na KiM, Srbije, Kosova i čitavog regiona.

Petrović smatra i da je to što je potpredsednik Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Bljerim Šalja imenovan za koordinatora u dijalogu - posledica konsultacija vezanih za budući politički angažman Haradinaja.

Haradinaj je, preko svog advokata, Britanca Bena Emersona, poručio da se vraća na mesto premijera u Prištini i da će se angažovati u dijalogu s Beogradom. Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je, uprkos tome, interes Srbije da nastavi dijalog s Prištinom zbog svojih evropskih integracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: