Haradinaj: Garantovaću prava Srbima

Ramuš Haradinaj poručio preko advokata Bena Emersona da je "vreme za pomirenje" i da će "garantovati prava i puno učešće Srba u političkom životu Kosova".

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

10:37

Default images

Emerson je pozvao i bivšu glavnu tužiteljku Tribunala Karlu del Ponte da se javno izvini trojici optuženih i narodu na Kosovu što je uopšte podizala ovu optužnicu.

"Haradinaj se večeras vraća u Prištinu. On će nastaviti da radi kao lider Kosova, na zadacima i funkciji na kojoj je bio pre suđenja", rekao je Emerson novinarima.

Karla del Ponte je ubrzo izjavila da nije iznenađena ovakvom presudom, zbog velikih problema s prikupljanjem dokaza, a Emersonov zahtev nije komentarisala, već se samo nasmejala.

Ona se oglasila i posle oslobađajuće presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, kada je rekla da je ta presuda "nepravedna i neverovatna".

"Britanci, Amerikanci i drugi su joj, takođe, rekli da je ovo shvatila skroz pogrešno, ali je ona bila odlučna da nastavi, uprkos dokazima", kazao je Emerson.

U izjavi posle izricanja presude, koju je novinarima preneo njegov advokat Ben Emerson, Haradinaj je poručio da će "predvoditi vladu koja će
predstavljati sve građane Kosova, ma koji jezik govorili, odakle god dolazili i bez obzira na njihovu nacionalnost".

"Vreme je za pomirenje", poručio je Haradinaj preko svog branioca, naglasivši da će "garantovati prava svih manjina i obezbediti puno
učešće Srba u političkom životu Kosova".


Kako je najavio, Haradinaj će se "oštro" obračunati s korupcijom na Kosovu, ma gde bila.
Foto: B92
"Iznad svega, Haradinaj će nastaviti sa zadacima koje je ovaj loše procenjen krivični postupak prekinuo, predvodeći zemlju ka sledećoj fazi na njenom dugom putu ka punoj nezavisnosti i suverenitetu", kazao je Emerson, dodajući da će tako, uz pristanak međunarodne zajednice i naroda Kosova, Haradinaj završiti posao koji je započeo 2004.

Emerson je ocenio da je današnjom presudom Tribunal konačno doneo pravdu Haradinaju i narodu Kosova, posle "najdužeg i najiscrpnijeg krivičnog procesa u istoriji međunarodnog prava".

"Dokazano je, bez i najmanje dileme, da je Haradinaj ratni heroj, a ne ratni zločinac. Vreme je da svi neprijatelji slobodnog Kosova prihvate presudu istorije. Ova presuda bi trebalo da ućutka, jednom zauvek, visoke zvaničnike na vrhu vlade u Beogradu koji su do sada objavljivali laži o ovom procesu, čak i u danima uoči presude", rekao je branilac Haradinaja.

Kako je kazao njegov advokat, Haradinaj, "kao državnik, nije želeo da optuži vođstvo u Beogradu za namerne laži o njemu i ovom predmetu, kako bi se obmanula javnost".

Emerson je ponovio da je i Tribunal utvrdio da nikada nije bilo dokaza da je Haradinaj na bilo koji način bio umešan u uznemiravanje svedoka.

Tribunal je jutros oslobodio Haradinaja, Idriza Baljaja i Ljaha Brahimaja krivice za zločine nad Albancima, Romima i Srbima u logoru OVK u Jablanici kod Dečana 1998.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: