"Srbi sa KiM neće praviti problem"

Tomislav Nikolić i Ivica Dačić su se sastali sa predstavnicima opština sa severa KiM, koji su im preneli da Srbi neće prihvatiti sporazum o prelazima.

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2012.

00:28

Default images

Dačić i Nikolić su uverili Srbe da će im do 4. decembra biti dostavjen tekst tehničkog protokola sporazuma sa Prištinom.

Sastanku prisustvuju predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić - Krstimir Pantić, Slaviša Ristić, Dragiša Milović i Dragiša Vasić i šef pregovaračkog tima Beograda u tethničkom dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je, nakon sastanka sa predsednikom i premijerom Srbije, rekao u Beogradu da Srbi na severu Kosova ne mogu da prihvate sprovodjenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima ako on znači uspostavljanje granice sa centralnom Srbijom.

"Dobili smo uveravanja od predsednika i premijera da će u okviru nastavka tehničkog dijaloga... pokušati da taj sporazum poprave u smislu da Srbi ne moraju da vade kosovska dokumenta, ne menjaju srpske tablice i da ne plaćaju carine takozvanom nezavisnom Kosovu", rekao je Ristić novinarima nakon 45-minutnog sastanka s Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dacićem.

Predsednici opština sa severa Kosova i Metohije saopštili su da neće praviti probleme kada je u pitanju sprovodjenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima ukoliko se u nastavku tehničkog dijaloga izdejstvuje da ne moraju da menjaju tablice, vade kosovska dokumenta i plaćaju carinu kosovskim vlastima.
(Tanjug)
Predstavnici opština na severu Kosova protive se sprovođenju sporazuma s Prištinom koje je Vlada Srbije spremna da sprovede.

Predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić obavezali su se danas da će predsednicima opština na severu Kosova do 4. decembra dostaviti tehnički protokol sporazuma sa Prištinom u pisanom obliku, saopšteno je iz Kabineta predsednika Republike nakon sastanka sa predsednicima opština.

"Predsednik Nikolić i premijer Dačić obavezali su se da tehnički protokol u pisanom obliku, potpisan od strane privremenih vlasti u Prištini i Republike Srbije, dostave do 4. decembra 2012, nakon čega će se predsednici četiri opštine obratiti građanima severa Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika.
(Tanjug)
Nikolić je u razgovoru sa predsednicima opština ponovio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Srbija će učiniti sve što je u njenoj moći da se obezbedi bolji život, mir i sigurnost građana koji tamo žive, dodao je predsednik.

Dačić je obavestio predstavnike Srba sa severa Kosova i Metohije o sprovođenju do sada postignutih sporazuma sa Prištinom, pre svega o zajedničkoj upravi administrativnim prelazima i o sporazumu o slobodi kretanja.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je juče da će sprovođenje sporazuma biti teško za Srbiju i da slede razgovori s predstavnicima kosovskih Srba.

Na severu Kosova poslednjih dana je bilo više incidenata, a u ponedeljak su nepoznati napadači pucali na vatrogasce u severnom delu Mitrovice, dok je na prelazu Brnjak bačena bomba u međuzoni. U incidentima nije bilo povređenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: