Stogodišnjica nezavisnosti Albanije

Proslavi stogodišnjice nezavisnosti Albanije u Tirani prisustvuju predstavnici Srbije i državni vrh Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. Makedonija otkazala učešće.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 28.11.2012.

01:37

Default images

Albanska prestonica Tirana, okićena nacionalnim crveno-crnim zastavama, u slavljeničkoj atmosferi obeležava stotu godišnjicu nezavisnosti zemlje, dok albanski zvaničnici, političari i građani, kao i predstavnici stranih zemalja u Valoni odaju počast osnivaču države Ismailju Ćemaliju.

Kako je javila agencija ATA, na spomenik nezavisnosti u centru Valone i na grob Ćemaliju položili su vence albanski predsednik Bujar Nišani, premijer Salji Beriša i predsednica skupštine Jozefina Topali. To su, takođe, učinili predsednica Kosova Atifete Jahjaga, premijer Hašim Tači i predsednik kosovske skupštine Jakub Krasnići. Vence su položili i mnogi drugi političari i predstavnici diplomatskog kora.

Svečanosti na Trgu zastave u Valoni prisustvovalo je više hiljada Albanaca iz svih delova zemlje i s Kosova, navodi ATA, dodajući da na hiljade Albanaca sa, kako navodi, "albanskih etničkih teritorija" i dijaspore, hrle ka Tirani, gde će proslava trajati do kasno u noć. Proslavu u Tirani obeležiće mnoge manifestacije, koje će kulminirati serviranjem slavljeničke torte i skokom padobranaca sa albanskom zastavom, dodaje ATA.

Portparol srpskog Ministarstva spoljnih poslova Miloš Todorović rekao je ranije agenciji Tanjug da će centralnoj proslavi u albanskoj prestonici prisustvovati pomoćnik ministra spoljnih poslova Zoran Vujić i ambasador Srbije u Albanijii Miroljub Zarić.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović predvodiće delegaciju te države na proslavi stogodišnjice proglašenja nezavisnosti Albanije. Kako je saopšteno iz Kabineta crnogorskog predsednika, Vujanović će svečanosti prisustvovati na poziv predsednika Albanije Bujara Nišanija. Sa Vujanovićem u delegaciji biće i ministar za manjinska prava Hamdi Hasani.

I slovenački premijer Janez Janša prisustvovaće ceremoniji obeležavanja stogodišnjiciealbanske nezavisnosti. Janša će svoj boravak u Tirani iskoristiti za jačanje bilateralne saradnje, posebno odnosa u oblasti ekonomije, saopšteno iz premijerovog kabineta.

I hrvatski premijer Zoran Milanović danas putuje u Tiranu. Kako je najavljeno iz vladine kancelarije za odnose s javnošću, premijer Milanović učestvovaće na službenoj svečanosti obeležavanja sto godina albanske nezavisnosti, uključujući i polaganje venaca kod spomenika Majci Albanije. Kao gost na proslavi godišnice nezavisnosti, Milanović će se u Tirani susresti s vodećim albanskim zvaničnicima, a potom i s albanskim premijerom Saljijem Berišom.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov otkazao je najavljeno učešće na proslavi stote godišnjice nezavisnosti Albanije u Tirani zbog nedavnih incidenata prilikom posete makedonskog premijera Tirani, kada je, pored ostalog, spaljena i makedonska zastava. Pri nedavnoj poseti vozilo u kome je bio premijer Nikola Gruevski bilo je gađano jajima i plastičnom čašom, a kasnije je bila spaljena i makedonska zastava.

Nezavisnost Albanije je proglašena 28. novembra 1912. na Velikoj narodnoj skupštini u Valoni, a potvrđena je Londonskim sporazumom, kojim je okončan Prvi balkanski rat, 1913. godine.

Albanski nacionalni praznik poznat je i kao Dan zastave. Crvenu zastavu sa crnim dvoglavim orlom prvi je 1443. godine, po povratku iz Carigrada, u rodnom mestu Kruji nedaleko od Tirane, na jednoj kuli, istakao albanski nacionalni junak Skenderbeg.

Posle Velike narodne skupštine u Valoni, istu zastavu je razvio revolucionar Ismailj Ćemalji, koji je bio izabran za prvog predsednika Privremene vlade Albanije.

Proslava i u Preševu

Na centralnom gradskom trgu u Preševu je obeležen Dan zastave i stogodišnjica samostalnosti Albanije.

Na zgradi opštine, ispred koje je nedavno podignut spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, postavljena je velika zastava Albanije. Zastave su istaknute i na pojedinim kućama i školama, koje ni danas ne rade.

Organizatori skupa, kome prisustvuje oko 2.000 ljudi, uglavnom mladih, su tri albanske partije na vlasti u tom gradu - Demokratska unija doline (DUD), Demokratska partija Albanaca (DPA) i i Demokratska unija Albanaca (DUA).

Potpredsednik opštine Preševo i predsednik DUD-a dr Skender Destani izjavio je da će Albanci sa juga Srbije istrajati u ostvarivanju svojih kolektivnih i ličnih sloboda i prava, ali nikako na štetu drugih.

"Mi Albanci, insistirajući na svojim ličnim i kolektivnim slobodama i pravima, ni po koju cenu nećemo i ne želimo ugroziti prava drugih. Bićemo srećni onog trenutka kada naše slobode i prava budu deo zajedničkih sloboda i prava", rekao je Destani.

U nastavku svečanosti priređen je kulturno-zabavni program u organizaciji mladih - članova podmladaka DPA, DUD i DUA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: