Vučić: Sve s Kosovom će biti bolno

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kaže da će sve što se bude dešavalo po pitanju Kosova biti bolno za Srbiju.

Izvor: Beta

Utorak, 27.11.2012.

11:41

Default images

Vučić je najavio za naredne dve nedelje mnoge diplomatske sastanke koji će umnogome odrediti razvoj događaja.

Nakon sastanka sa italijanskim ministrom odbrane Đampaolom di Paolom u Palati Srbija, Vučić je izjavio da će uskoro biti održan sastanak sa Srbima sa severa Kosova i sa onima koji žive južno od Ibra da bi se razmotrila mogućnost da se ispune sve obaveze koje je prethodna Vlada preuzela, a da se u isto vreme sačuvaju nacionalni interesi i nastavi proces evropskih integracija.

Vučić je rekao da je Srbija veoma zabrinuta zbog mogućeg razvoja događaja po izricanju presude Ramušu Haradinaju u četvrtak u Hagu i prilikom obeležavanja albanskog Dana zastave, koje je u toku, zbog čega će učiniti sve da ti događaji prođu mirno i u demokratskim okvirima.

Vučić je istakao da je potrebno da i druga strana uloži isti takav napor.

"Mnogo toga što je važno za Srbiju dešavaće se u naredne dve nedelje. Naše je da pokušamo da izvučemo najviše što možemo za našu zemlju i narod, a da izgubimo najmanje što moramo. To je, rekao bih, najbolja definicija našeg posla", rekao je Vučić.

Potpredsednik Vlade je rekao da će Srbija, u diplomatskim aktivnostima, nastojati da dobije podršku od EU, Rusije i SAD za postizanje razumnog rešenja.

On je kao razumno rešenje naveo onaj sporazum koji će predviđati da obe strane daju neke koncesije, a ne da se tako nešto traži samo od Beograda.

Vučić nije želeo da iznosi detalje o predstojećem razgovoru sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom jer, kako je rekao, ne voli da u javnost iznosi detalje razgovora, ako se nije drugačije dogovorio sa sagovornikom.

Di Paola: Italija veruje u evropski put Srbije

Italijanski ministar odbrane Đampaolo di Paola izjavio je da Italija veruje u evropsku budućnost Srbije, kojoj je mesto u Evropskoj uniji, i dodao da Srbija treba da uradi sve što će je voditi ka EU, iako promene mogu biti bolne.

Nakon sastanka u Beogradu s ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vučićem, Di Paola je rekao da Italija, kao zemlja osnivač Evropske unije, radi na tome da pomogne Srbiji na putu evropskih integracija i da smatra da "EU ne može da postoji bez Srbije".

"Srbija na tom putu mora da uradi svoj deo posla, koji može da bude i bolan, ali to je nešto što treba da uradi. Mi verujemo u evropsku budućnost Srbije", rekao je italijanski ministar odbrane.

On je dodao da dve zemlje imaju bliske i tesne odnose, utemeljene u prijateljskim odnosima dva naroda. Italijanski ministar odbrane rekao je da postoji volja da sesaradnja sa Srbijom unapredi, proširi i poboljša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

164 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: