Obeležen Dan zastave u Bujanovcu

Albanci sa juga Srbije obeležili su danas u Bujanovcu Dan zastave i stogodišnjicu od osnivanja države Albanije manifestacijama koje su protekle bez izgreda.

Izvor: B92

Utorak, 27.11.2012.

07:27

Default images

Na nekoliko stotina kuća u Kopnenoj zoni bezbednosti jutros su osvanule crveno-crne albanske zastave, kojima Albanci proslavljaju Dan zastave.

Skup na centralnom gradskom trgu u Bujanovcu obeležen je čestitkom Albaniji đaka, koji su se rasporedili u znaku broja sto, i pesmom posvećenoj albanskoj državi.

Đaci, koji danas nisu pohađali nastavu, obučeni u boje albanske zastave, na proslavu su stigli većinom iz sela Trnovca, rodnog mesta komandanta takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe Ridvana Ćazimija - Lešija.

Na zgradi opštine Bujanovac potom je razvijena albanska zastava, uz aplauz prisutnih građana, kojih je, prema proceni policije, bilo nešto više od 1.000, a predsednik te opštine Nagip Arifi čestitao je praznik, posebno ističući da je proslava protekla bez incidenata.

Srpske zastave na državnim institucijama bile su umotane oko koplja.

Na više mesta u gradu bilbordima su ispisane čestitke na albanskom jeziku, a ispred kancelarije Nacionalnog saveta Albanaca istaknuta je albanska zastava.
Beta
Ispred Doma kulture "Vuk Karadžić“, u kojem je KUD "Građanska inicijativa“ iz Prištine priredilo kulturni program, okupljeni su nosili albanske zastave, zastave Kosova i Dardanije, dok su žene bile obučene u boje albanske zastave.

Na centralnom trgu u Bujanovcu puštana je albanska narodna muzika, pesme posvećene Kosovu, kao i one koje veličaju borbu takozvane OVK, a postavljena je i montažna kuća - kopija zdanja iz Valone, iz kojeg je 1912. proglašena država Albanija.

Ove godine Dan zastave se obeležava dan ranije zbog učešća lidera albanskih stranaka sa juga Srbije na centralnoj proslavi u Tirani, tako da su proslavi u Bujanovcu, izuzev Arifija, prisustvovali samo funkcioneri lokalne Demokratske partije.

Na nekoliko stotina kuća u Kopnenoj zoni bezbednosti jutros su osvanule crveno-crne albanske zastave.

Proteklih nekoliko dana oni su stoti rođendan Albanije obeležili naučnim skupom "Istorija albanskog pokreta u Preševskoj dolini", otvaranjem muzeja Ridvanu Ćazimiju ("komandantu Lešiju") - jednom od komandanata iz vremena etničkog sukoba 2001. godine, zatim brojnim političkim skupovima i kulturno-zabavnim i sportskim programima u mesnim zajednicama i školama. U Bujanovcu i Preševu danas će, na otvorenom, za građane biti priređeno više kulturno-zabavnih programa, na kojima će nastupiti estradne ličnosti iz Albanije i s Kosova.
(Tanjug)
Manifestacije povodom stotinu godina od proglašavanja nezavisnosti Albanije počele su danas u Valoni, gradu u kojem je nezavisnost proglašena.

Skup je počeo otkrivanjem statue prvog predsednika Vlade Albanije Ismailja Ćemaljija (1844-1919).

Danas će biti položeno cveće na spomenik nezavisnosti i na grob Ćemaljija, a u Tirani na spomenik "Majka Albanija".

U pozorištu "Petro Marko" u Valoni otvara se izložba albanskih zastava. Svečani koncert zakazan je za podne u Hali sportova u Valoni, a večeras je predviđen koncert popularne muzike.

Mnogobrojne svečanosti zakazane su i za sutra, za centralni dan proslave, a na Trgu Skenderbeg u Tirani održaće se veliki koncert. Oružane snage Albanije će potom održati paradu na kojoj će učestvovati i jedna jedinica Bezbednosnih snaga Kosova.

Posle parade biće otkriven spomenik posvećen stogodišnjici proglašavanja nezavisnosti Albanije i održana svečana akademija.
(Tanjug)
Završni koncert će biti na Trgu Majka Tereza. Na manifestacijama je najavljeno učešće visokih predstavnika zemalja regiona i drugih, kao i predstavnika Albanaca iz regiona. Za sada nema zvaničnih informacija o delegacijama koje će prisustvovati proslavi.

Crvenu zastavu sa crnim dvoglavim orlom prvi je 1443. godine, po povratku iz Carigrada, u rodnom mestu Kruji nedaleko od Tirane, na jednoj kuli, istakao albanski nacionalni junak Skenderbeg.

Posle Velike narodne skupštine, na kojoj je 28. novembra 1912. godine, u Valoni na jugu zemlje, proglašena nezavisna država Albanija, istu zastavu je razvio albanski revolucionar Ismailj Ćemalji, koji je bio izabran za prvog predsednika Privremene vlade Albanije.

Povodom stogodišnjice obeležavanja nezavisnosti Albanije, zastave ove zemlje istaknute su juče i u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Premijeri Kosova i Albanije, Hašim Tači i Salji Beriša, prisustvovali su centralnoj proslavi stogodišnjice albanske države i Dana albanske zastave u Skoplju.

Srpski istoričari su prokomentarisali da način na koji je obeležen Dan albanske zastave i poruke iz Skoplja ukazuju na to da je cilj političkih lidera iz Tirane stvaranje velike Albanije.

Klintonova čestitala Dan nezavisnosti Albanije

Američka državna sekretarka Hilari Klinton čestitala je Dan nezavisnosti Albanije, 28. novembar, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se navodi da je čestitka upućena u ime predsednika SAD Baraka Obame i naroda Amerike, uz ocenu da je Albanija od uvođenja demokratske republike načinila ogromne korake napred.

"Danas je Albanija spremna da konsoliduje to što je ostvarila i da se priključi Evropi, koja je slobodna, celovita i živi u miru",
istakla je Klintonova i dodala da je za to potrebno da se sledećeg proleća održe slobodni i transparentni parlamentarni izbori i da se i dalje jača i modernizuje albanska demokratija.

Ona je navela da su SAD prijatelj i partner Albanije, koji se raduje nastavku prijateljstva i saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: