Cvijan:Radimo na poboljšanju uprave

Vladimir Cvijan kaže da parlament već radi na poboljšanju postupanja uprave, jer Srbija na putu ka EU treba da ispuni uslove i iz te oblasti.

Izvor: Beta

Utorak, 27.11.2012.

12:35

Default images

Na otvaranju skupa o izazovima dobre uprave, predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo je kazao da nova vlast radi na tome da od Srbije napravi društvo nulte tolerancije prema korupciji i u kojem će poreski obveznici znati gde se troši njihov novac.

"Uskoro će u Skupštini biti i novi zakon o javnim nabavkama koji će pooštriti kontrolu trošenja sredstava i omogućiti uštede od oko 600 miliona evra na godišnjem nivou", naveo je Cvijan i podsetio da je usvajanje tog zakona predizborno obećanje Srpske napredne stranke, čiji je funkcioner.

Na skupu je rečeno da su problemi složenost upravne organizacije u Srbiji i to što Ustavom nije definisan pojam državne uprave.

Docent na Fakultetu političkih nauka Dejan Milenković, jedan od autora studije "Dobra uprava i interna revizija", rekao je da je princip dobre uprave jedno od prava građana EU po Povelji iz 2000. godine.

Prema njegovim rečima, ombudsman EU je 2001. priredio kodeks dobre uprave, odnosno dobrog administrativnog ponašanja koji se odnosi na etičke standarde.

Milenković je naveo brojne propuste uprave u Srbiji na koje je ukazao zaštitnik građana Saša Janković i rekao da postupanje uprave može biti zakonito, ali nepravilno.

"Dobro administrativno postupanje treba da bude dobra uprava", rekao je Milenković i istakao neophodnost zaštite internih revizora u upravnim organizacijama koji kontrolišu sve procese u upravi - upravljačke, kadrovske i finansijske.

Na skupu su učestvovali i predstavnici Udruženja ovlašćenih revizora Srbije.

Skup je trebalo da otvori predsednik Skupštine Nebojša Stefanović koji, kako je naveo Vladimir Cvijan, zbog međunarodnih obaveza nije mogao da dođe.

Organizator skupa, Institut za uporedno pravo, saopštio je da su u poslednjem trenutku učešće otkazali predstavnici delegacije EU u Srbiji i Državne revizorske institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: