Oslo: Izvinjenje zbog deportacija

Norveška policija se izvinila zbog svoje uloge u deportaciji Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2012.

12:32

Default images

Izvinjenje policije upućeno je na 70. godišnjicu deportacije 532 Jevrejina iz Norveške 26. novembra 1942. brodom "Donau".

"Želim da se izvinim u ime norveške policije i onih koji su bili zaduženi za deportaciju norveških Jevreja u koncentracione logore", rekao je danas novi direktor Policije Od Reidar Humlegord.

Po podacima norveškog Centra za Holokaust, od oko 2.000 Jevreja, 772 su deportovana iz Norveške tokom Drugog svetskog rata, a samo 34 su preživela koncentracione logore.

Gest policije, 10 meseci posle izvinjenja premijera Jensa Stoltenberga, jevrejska zajednica u Norveškoj je dobro primila, ocenivši da za izvinjenje "nikada nije kasno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: