"Crkva da ohrabri evrointegracije"

Crkva ne bi trebalo da obeshrabruje vladu u ostvarenju spoljnopolitičkih ciljeva, među kojima je i članstvo u EU, kaže verski analitičar Živica Tucić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2012.

18:29

Default images

"Crkva treba da ohrabri Vladu da pronalazi puteve afirmacije svojih spoljnopolitičkih ciljeva u koje ulazi i članstvo u EU kao prioritet, a ne da obeshrabruje", kazao je Tucić agenciji Beta.

Patrijarh Irinej je juče u Sabornoj crkvi u Beogradu na parastosu srpskim žrtvama ratova devedesetih godina, koji je organizovala Koalicija udruženja izbeglica, pozvao Srbe na slogu i jedinstvo i rekao da podršku traže od Rusije, a da Srbija neće prihvatiti poziv u evropsku zajednicu naroda ukoliko će Srbiju uslovljavati Kosovom.

Tucić je naveo da je Irinej pokazao "izraziti evroskepticizam" i ocenio da se radi o njegovom ličnom stavu, a ne o stavu celokupne SPC.

Prema njegovim rečima, nijedan od pravoslavnih naroda koji su postali član EU nije morao da se odrekne jezika, običaja, kulture ili vere.

"Srpski arhereji su nepotpuno obavešteni o tome šta je EU, ne zove niko iz Unije nekog da postane član nego se države same kandiduju", kazao je Tucić.

Tucić je naveo da EU ne traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, već da se stvore takvi uslovi koji bi olakšali život ljudi i transfer dobara.

"Može se govoriti o stavovima pojedinih zemalja Unije o kosovskom priznanju, a ne o stavu celokupne EU", ocenio je Tucić.

Tucić je naveo i da je u današnje vreme deplasirano govoriti o slovenstvu, jer, kako je rekao, to nije rešenje, narodi ne sarađuju na osnovu toga što pripadaju bliskoj grupi jezika.

Izjavu patrijarha komentarisali su i lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji je rekao da crkva ne treba da se meša u politiku, kao i Borko Stefanović iz DS-a, koji tvrdi da vlast neće poslušati patrijarhov savet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: