Na koga je mislio Đilas?

Poslanik DS Dragan Šutanovac kaže da se ne oseća prozvanim zbog reči Dragana Đilasa da poslanici koji su bili ministri u prethodnoj vladi treba da vrate mandat.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 26.11.2012.

12:22

Default images

"Ne osećam se prozvanim", kratko je rekao Šutanovac Tanjugu.

Ostali bivši ministri, a sada poslanici demokrata, nisu želeli da komentarišu tu Đilasovu izjavu.

Đilas je sinoć, na vanrednoj izbornoj skupštini DS, gde je izabran za predsednika stranke, rekao da "svi ministri koji su sedeli u vladi koja nije dobila od građana prelaznu ocenu treba da razmisle da li i dalje treba da sede u parlamentu i predstavljaju DS, i to bez obzira na to što su neki od njih dobro radili svoj posao".

Poslanici DS koji su bili u prethodnoj vladi su Mirko Cvetković, Dragan Šutanovac, Božidar Đelić, Dušan Petrović, Milan Marković, Oliver Dulić, Snežana Malović i Vuk Jeremić.

Beogradska štampa spekuliše da je novi predsednik DS-a mislio na nekadašnjeg premijera i ministra ekonomije Mirka Cvektovića, kao i na ministarku pravde i ministre životne sredine i nauke Snežanu Malović, Olivera Dulića i Božidara Đelića, dok su "bezbedni" Dragan Šutanovac, Dušan Petrović, Milan Marković i Goran Bogdanović.

Ćirić i Đelić podržali Đilasov predlog

Potpredsednik DS Goran Ćirić i poslanik DS Božidar Đelić podržali su stav Đilasa da bivši ministri te stranke koji su u parlamentu treba da podnesu ostavke.

Ćirić je za televiziju Vojvodine izjavio da poslanički klub DS može i bolje da radi. On je naveo "da mnogi u parlamentu dobro rade svoj posao, mada naša parlamentarna grupa može to i bolje".

Upitan da li misli da bivši ministri DS treba da podnesu ostavke ili ne, odgovorio je: "Parlament može da bude bolji i tu može da bude i te kako boljih rešenja, ali mnogi naši poslanice rade i te kako dobar posao".

Ćirić je rekao da je posle stranačke skupštine, održane u nedelju, poslanički klub DS u Skupštini Srbije počeo bolje da radi.

"Očigledno je da se ostvaruje ta najava da će posle skupštine stranke DS graditi svoju poziciju na političkom planu u Srbiji kao konstruktivna opozicija, koja je spremna da kritikuje ono s čim se ne slaže, ali i da će davati svoj doprinos kroz predloge i rešenja", rekao je on.

Đilasov predlog podržao je i Đelić. "Ja sam to uradio 9. decembra 2011. godine i podneo ostavku (na mesto potpredsednika Vlade Srbije) jer tada nismo dobili status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je on novinarima u parlamentu.

A Đilasov predlog prokomentarisao je predsednik Političkog saveta DS-a, Dragoljub Mićunović, govoreći u Kažiprstu na TV B92.

"Poruku bivšim ministrima o ostavkama razumeo sam i kao poruku Vuku Jeremiću, ali pre svega kao načelnu poruku. Odlazak je lična stvar, stvar savesti, jer je svako vlasnik svog mandata i zakon je tu jasan. Ne treba da se razbacujemo ljudima, već da sačuvamo one koji se nisu kompromitovali. Ako nema afera, nema posebnih razloga da se to pitanje razmatra u organima stranke", smatra Mićunović.

A Jeremićev odlazak s mesta poslanika bio je već u više navrata tema u DS-u. On je čestitao izbor novom rukovodstvu stranke.

Analitičari: Na redu su promene

I dok Vladimir Gligorov, jedan od osnivača DS, smatra da se u prvo vreme neće desiti značajne promene u politici Demokratske stranke, Slaviša Orlović sa FPN-a smatra da će demokrate morati da pronađu način da principijelno odgovore na pitanje šta da se radi s mandatima bivših ministara.

"To je nesumnjivo jedna od mogućnosti da se kritički analizira i da stranka evaluira svoj rad naročito sa novim rukovodstvom i da se povuče linija šta se do sad radilo, a i da se pojedini funkcioneri koji su odgovorni za urušavanje ugleda DS ne kriju iza poslaničkog imuniteta", kaže Orlović.

On isitče i da nova stranačka elita demokrata pokazuje da se tragalo za merom između kontinuiteta sa onim što je bilo dobro i diskontinuiteta sa onim što nije valjalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: