Šta će biti ako oslobode Haradinaja

Ukoliko Ramuš Haradinaj 29. novembra u Hagu bude oslobođen, moglo bi da dođe do privremenog "spuštanja" dijaloga Beograda i Prištine na isključivo tehnički nivo

Izvor: Danas

Petak, 23.11.2012.

22:41

Default images

Susret premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija zakazan za 4. decembar u Briselu postao bi neizvestan, smatraju sagovornici "Danasa" Borislav Stefanović, Dušan Janjić i Laslo Varga.

Prema njihovom mišljenju, ako Tribunal ne osudi Haradinaja, osetiće se negativne posledice i po odnose u regionu, koji su već ugroženi oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ali bi i atmosfera u javnosti Srbije bila dodatno pogoršana.

Borislav Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima za dijalog s Prištinom, za Danas ocenjuje da bi oslobađanje Haradina bilo "skandalozno". Kako dodaje, takva odluka se ipak može očekivati, "što bi otežalo poziciju Hašimu Tačiju, jer bi dobio kandidata za najviše funkcije".

"Tačiju neće biti lako da postigne bilo kakav kompromis kada zna da mu Haradinaj diše za vratom. Već se može videti namera prekomponovanje vlasti u Prištini, gde Tači verovatno planira da preuzme funkciju predsednika Kosova, a da Haradinaj bude premijer", ističe Borislav Stefanović.

Kako ukazuje, potrebno je sačekati i videti kakva će da bude politička budućnost Haradinaja, "jer od toga zavisi da li će doći do otopljavanja odnosa Beograda i Prištine i rešavanja konkretnih problema, ili do opšteg zatezanja situacije".

Dušan Janjić, politički analitičar, ukazuje da bi Beograd morao da ima odgovarajući politički odgovor ukoliko Haradinaj bude pušten na slobodu, "ali je vlast zasad nema". On smatra i da bi moglo doći do odlaganja susreta Tačija i Dačića, koji je zakazan za 4. decembar.

"Ako oslobode Haradinaja, u Prištini će biti slično slavlje kao i u Hrvatskoj kada su oslobođeni Gotovina i Markač. Takođe, treba imati u vidu da će doći do prekomponovanja u prištinskoj vlasti", navodi Janjić. Dijalog Beograda i Prištine, smata Janjić "spustio" bi se s političkog na niži nivo ako Haradinaj bude oslobođen.

Laslo Varga, zamenik predsednika skupštinskog Odbora za evropske integracije, ističe za Danas da bi oslobađajuća presuda Haradinaju "dodatno pogoršala" trenutnu atmosferu u javnosti u Srbiji, koja je već postala zategnuta nakon oslobađanja Gotovine i Markača, a svakako ne bi doprinela ni pomirenju u regionu.

Za šta sve Hag tereti Haradinaja

Haško tužilaštvo tereti Ramuša Haradinaja, zajedno s Idrizom Baljajom i Lahijom Brahimajom, za počinjene zločine od marta do oktobra 1998. na području Metohije. Haradinaj je bio komandant OVK za Metohiju, Balaj je bio komandant jedinice Crni orlovi u sklopu OVK, a Brahimaj je bio pripadnik te formacije. Pretresno veće je u aprilu 2008. Haradinaja i Baljaja oslobodilo krivice po svim optužbama, a Brahimaja osudilo na šest godina zatvora. Ipak, Žalbeno veće je prošle godine delimično ukinulo oslobađajuće presude i naložilo ponovno suđenje svoj trojici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: