Protiv kriminala snažnom saradnjom

Premijer Ivica Dačić izjavio je u Istanbulu da je u borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala bitna snažna međudržavna saradnja.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

14:10

Default images

On je to rekao nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).

Dačić, koji se tokom dvodnevnog boravka u Turskoj sreo s turskim predsednikom Abdulahom Gulom i premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom, na zajedničkoj konferenciji po završetku skupa rekao je da je snažna međudržavna saradnja bitna, jer se danas suočavamo kako sa lokalnim, tako i s međunarodnim organizovanim kriminalom.

"Kako bi se nosili sa ovim problemom, potrebno je ostvariti snažniju saradnju sa zemljama članicama Crnomorske ekonomske saradnje", kazao je Dačić.

Premijer je podsetio da je Balkan u prošlosti bio poprište raznih sukoba i da je utoliko saradnja zemalja tog regiona još značajnija.

"Znamo i da je region tranzitno područje za organizacije koje se bave organizovanim kriminalom. Srbija će u regionu nastaviti da sarađuje sa svima na rešavanju ovih problema", istakao je Dačić.

Učestvujući na samitu, zajedno s ministrima unutrašnjih poslova Rusije, Turske, Azerbejdžana, Albanije i Hrvatske, Dačić je rekao da se Srbija suočava s mnogim pritiscima, kao što su pretnje zbog ilegalnih migracija, a da se ovaj problem preliva u mnoge druge, kao što je zloupotreba prava na azil.

On je, povodom problema ilegalnih migracija za koje je Srbija prevashodno tranzitna zemlja a zemlje Evropske unije cilj, rekao da se taj problem preliva u mnoge druge probleme, kao što su zloupotreba prava na azil i korišćenje puteva trgovine ljudima za šverc oružja i potencijalnih terorista.
"Kao što svaka od naših zemalja nastoji da kroz izgradnju svojih institucija obezbedi sigurnost za svoje građane i napredak sopstvenog društva, tako je i institucionalizovanje međunarodne saradnje u borbi protiv kriminala potvrda i provera upravo te efikasnosti", rekao je premijer Srbije.

Dačić je istakao da su kontakti zvaničnika i eksperata na BSEC konferencijama i radnim grupama u velikoj meri doprinele unapređivanju saradnje među državama, a naročito promovisanju ideje multikulturalnosti i zajedničke akcije koja za rezultat treba da ima boljitak za sve.

On je naglasio da je Srbija odavno prepoznala potrebu za udruživanjem sa svojim susedima i drugim zemljama regiona u suočavanju sa organizovanim kriminalom, naročito prekograničnim.

Prema njegovim rečima, Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju pruža adekvatan okvir za iznalaženje rešenja koje će odgovarati svim državama članicama.

Premijer Srbije i predsednik Turske Gul su tokom jučerašnjeg sastanka, upriličenog u predsedničkoj palati u Ankari, zajednički konstatovali da su za stabilnost regiona veoma važni srpsko-turski dobri odnosi i razvijanje partnerstva dveju zemalja.

Gul je istakao da je Srbija ključna i najvažnija zemlja regiona, a tokom jednoiposatnog razgovora dogovoreno je da se nastavi unapređenje već dobrih odnosa i da posebno treba unaprediti saradnju u oblasti privrede i poljoprivrede, kao i povećati međusobnu razmenu i investicije.

Dogovoren je nastavak saradnje na realizaciji infrastrukturnih projekata, poput turske donacije za vojno-civilni aerodrom "Morava" u blizini Kraljeva.

Dačić i Gul su, takođe, razmenili mišljenja o svim važnijim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: