Gaza: Primirje se poštuje

Prekid vatre između Izraela i Hamasa, koji je na snazi od sinoć u 21 sat, za sada se poštuje, javljaju izveštači svetskih agencija.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.11.2012.

13:43

Default images

Na osnovu sporazuma Izrael je pristao da okonča sva neprijateljstva i ciljana ubistva, dok su se palestinske frakcije obavezale da prestanu raketiranje Izraela i pokretanje većih napada. Takođe se predviđaju razgovori o otvaranju graničnih prelaza u Gazu i olakšavanje ograničenja na kretanje ljudi i roba.

Izraelski radio je javio da su neke rakete ispaljene iz Gaze neposredno posle uspostavljanja prekida vatre, ali izraelskog odgovora nije bilo. Nakon ponoći nije bilo vatre ni u jednom pravcu. Prošle noći su hiljade stanovnika pojasa Gaze izašle na ulice, mahale zastavama i vatrometom slavile kraj sukoba, javljaju strane agencije.

U međuvremenu je Savet bezbednosti UN pozvao i jednu i drugu stranu da poštuje prekid vatre, pohvalivši napore egipatskog predsednika Muhameda Mursija da posreduje u dogovoru o okončanju osmodnevnog nasilja.
Beta, AP
U saopštenju 15 zemalja članica SB UN je navedeno da se "osuđuje gubitak civilnih života kao rezultat te situacije i ponavlja potreba da se preduzmu odgovarajući koraci kako bi se osigurala bezbednost i dobrobit civila i njihova zaštita u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom".

Takođe je pohvaljen i generalni sekretar Ban Ki-mun, koji je posetio region ove nedelje i pozvao međunarodnu zajednicu da obezbedi hitnu pomoć, uključujući hranu i medicinske zalihe za Palestince u Gazi.

Ban je pozdravio prekid vatre rečima: "Mi smo svi svesni da ima mnogih detalja koji se moraju učvrstiti za širi, održivi prekid vatre da se uspostavi na duži rok". Kazao je takođe da je imperativ za obe strane da se drže prekida vatre.

Izraelski vojni zvaničnici izrazili su uverenje da ne samo Hamas nego i manja organizacija Islamski džihad nameravaju da primene prekid vatre i da spreče napade na Izrael.
Beta, AP
Ipak, izraelska armija ostaje u pripravnosti dok postepeno povlači kopnene snage koje je nagomilala na granici s tim područjem. "Svaki napad će rezultirati momentalnim odgovorom" , upozorili su neimenovani izvori.

Isti izvori su rekli da će u Gazi biti proslava pobede, iako tek treba da se utvrdi kolika je šteta naneta ekstremističkim frakcijama.

U sukobima koji su počeli 14. novembra ubistvom komandira vojnog krila Hamasa Ahmeda al Džabarija poginulo je više od 150 Palestinaca i pet Izraelaca. Posmatrači prilika ističu da je prekid vatre osetljiv i da se uspeh može meriti iz minuta u minut, ističe BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: