Gaza: Primirje nakon krvave nedelje

Primirje između Izraela i Hamasa stupilo na snagu. Izrael upozorava da će nastaviti s napadima ako Palestinci prekrše dogovor. Hamas otvara sve granice s Gazom.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.11.2012.

07:57

Default images

"Prekid vatre može da traje devet dana, devet nedelja ili više, ali ako se ne održi, mi ćemo znati šta da radimo, i naravno da ćemo u slučaju napada ili provokacija razmotriti mogućnost da ponovo počnemo sa (vojnim) akcijama", rekao je ministar odbrane Izraela Ehud Barak za izraelski državni radio.

Izraelska vojska uhapsila je na Zapadnoj obali 55 palestinskih aktivista zbog "terorističkih aktivnosti". "Uhapšeno je ukupno 55 terorista, pripadnika različitih terorističkih organizacija. Među njima su visoki zvaničnici palestinskih grupa", navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Vođa Hamasa Kaled Mašal najavio je, nakon dogovora s Izraelom o prekidu vatre, otvaranje svih graničnih prelaza s pojasom Gaze, uključujući one prema Egiptu.

Mašal se obratio novinarima nakon što je sinoć u Kairu objavljeno da je postignut dogovor o prekidu vatre i da su obe strane obećale da će prestati da napadaju jedna drugu i da će se ublažiti blokada Izraela.

Izrael je pristao da okonča sva neprijateljstva i ciljana ubistva, dok će Hamas zaustaviti napade na Izrael i duž granice, prenose svetske agencije.

Dogovor poziva na "otvaranje prelaza i omogućavanje kretanja ljudi i robe i uzdržavanje od ograničenja slobodnog kretanja stanovništva", preneo je Asošiejted pres. Mašal je rekao da to uključuje glavni prelaz Rafa prema Egiptu, koji je ujedno glavni ulaz za Palestince u spoljni svet.
Jutro u Gazi posle proslave primirja (Foto: Beta, AP)
Blokada prema pojasu Gaze uvedena je kada su Hamasovci silom preuzeli vlast u pojasu Gaze pobedivši sekularni Fatah, sredinom 2007. godine.

Uprkos prekidu vatre između Izraela i islamističkog Hamasa, dve rakete pale su sinoć na jug Izraela. Istrovremeno, izraelska vojska izvela je udar na kuću lidera Islamskog džihada u Kan Junisu na jugu, ali je vojska porekla da se to dogodilo po stupanju prekida vatre na snagu.

Prekid vatre stupio je na snagu sinoć u 21 sat po lokalnom vremenu (20 po srednjoevropskom). Primirje je najavio šef egipatske diplomatije Kamel Amr na konferenciji za novinare s američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton u Kairu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji je takođe bio u regionu, apelovao je potom na obe strane da ga čuvaju i da se "maksimalno uzdržavaju".

Savet bezbednostu UN pozvao je sinoć Izrael i Hamas da "ozbiljno deluju" kako bi poštovali postignuti dogovor, a međunradnu zajednicu da hitno pruži pomoć pojasu Gaze, koja je nedelju dana bila meta izraelskih vazdušnih napada.

Posle postizanja sporazuma, Savet bezbednosti UN otkazao je raspravu o sukobima Hamasa i Izraela u pojasu Gaze. Savet je održao konsultacije zatvorene za javnost, a zatim je saslušao izveštaj koji je video-vezom poslao Ban Ki Mun.

Od 14. novembra, kada su počeli izraelsko-palestinski sukobi, poginulo je 155 Palestinaca i pet Izraelaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: