Kako je srušen san najboljeg kadeta

Najbolji kadet Vojne akademije izbačen jer mu je nakon tri godine školovanja otkrivena "srčana specifičnost", zbog koje nije trebalo ni da bude primljen.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.11.2012.

10:36

Default images

Kako prenosi sajt o avijaciji "Tangosiks blog" ta "srčana specifičnost" Gorana Pavlovića je urođena, danas se smatra normalnom, a on može da se bavi svim aktivnostima.

Pavlović je u dopuni svog otvorenog pisma ministru odbrane Aleksandru Vučiću naveo i da su mu lekari na VMA rekli da ga "ne obaraju zbog zdravstvenog problema, već zbog zastarelog pravilnika".

"Ja nemam nikakvu srčanu manu, već 'specifičnost' koja je danas sasvim normalna. U pitanju je inkompletni blok desne grane, sa kojim bih bio sposoban (kao kandidat) za ruske vojne škole", naveo je Pavlović, koji je za "Novosti" izjavio i da slično stanje ima i Novak Đoković.

Kako pišu "Novosti", kadet Pavlović, koji je kao najbolji u generaciji imao prosek 9,80, isključen je sa akademije, ostao je bez stipendije, bez mogućnosti da postane pilot i sa pitanjem - kako je moguće da je tuđom greškom uzalud potrošio tri godine.

On je zbog svojih uspeha dobio i medalju Ministarstva odbrane, bavio se fudbalom, plivanjem, trčao je polumaraton.

"Prijavio sam se na konkurs za prijem u Vojnu akademiju školske 2009/2010. godine, smer avijacija, i bez ikakvih problema prošao sve predviđene zdravstvene preglede i prijemne testove, padobransku obuku i selektivno letenje", naveo je on u otvorenom pismu, koje je objavio sajt "Tangosiks".

Navodi da je prvi kadet u istoriji primljen posle trogodišnje srednje škole, koju je pohađao na ruskom jeziku, dobio je stipendiju i zlatnu medalju Ruske Federacije, u kojoj je mogao da nastavi školovanje, ali se odlučio da pokuša da u Srbiji ostvari svoj san.

"Gde sam pogrešio, gde su moje tri godine života i školovanja, ko se igrao sa mojim zdravljem i snovima?", pita Goran u pismu.

Sredinom oktobra, Goran je, posle odbijene žalbe, otišao sa Akademije, a njegova generacija je upisala završnu godinu.

"Svuda sam bio najbolji, ja nisam mogao više od toga. I nije bilo dovoljno da uspem, jer su drugi pogrešili zbog svoje nesposobnosti i površnosti. Jer su loše odabrani oni koji biraju nas", naveo je on.

Iako ispunjava uslove da bude civilni pilot, nije mogao da upiše pilotsku akademiju u Vršcu, jer nema novca za školovanje. Upisao je Saobraćajni fakultet, vazduhoplovni smer. Primili su ga na drugu godinu pod uslovom da položi diferencijalne ispite.

"Razgovarao sam sa brojnim lekarima koji su mi objasnili da nije reč o srčanoj mani već o specifičnosti kakvu ima, na primer, i Novak Đoković. Tvrde da mogu da se, bez problema, bavim bilo kojim poslom ili sportom, ali sve je to sad uzalud. Razgovarao sam sa advokatima koji su mi rekli da ne mogu čak ni da tražim neku nadoknadu od Ministarstva odbrane i Akademije", kaže Goran za "Novosti".

On je u svom pismu naveo i sledeće:

"Ali pre nego što svi zaboravite šta se dogodilo sa najboljim kadetom 134. klase Vojne akademije Republike Srbije, želim da ministarstvu odbrane R. Srbije, Vojnoj akademiji, Vazduhoplovnom medicinskom institutu i svima nama javno postavim sledeća pitanja:
  • Da li je moguće da institucije ministarstva odbrane i pojedinci postupaju na tako neodgovoran i neprofesionalan način bez posledica
  • Mogu li ova država i njena vojska na tako besmislen način rasipati svoje intelektualne kapacitete?
  • Hoće li opet, neko drugo dete koje upiše neku od vojnih škola, jednog dana na isti način – tuđom greškom, biti odbačeno i uzalud izgubiti nekoliko godina života i školovanja?
  • Hoće li i dalje ista lekarska komisija procenjivati zdravstvenu sposobnost kandidata za kadete-letače?
  • Posle svega što sam doživeo, uveren sam da će odgovor na svako slično pitanje još dugo biti nažalost – DA.
  • Samo par dana nakon odlaska sa Vojne akademije uredno mi je stiglo Rešenje RC MO Beograd o prevođenju u rezervni sastav Vojske. Hvala ti Srbijo, voli te tvoje rezervno srce!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: