Abas: Važno je postići primirje

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio da je on vođa svih Palestinaca i da svi Palestinci zajedno koordiniraju napore za postizanje primirja.

Izvor: Beta

Sreda, 21.11.2012.

13:51

Default images

"Ja sam lider svih Palestinaca. Ja sam odgovoran za sve Palestince, uključujući i one koji pripadaju Hamasu, Islamskom džihadu i drugim grupama", rekao je Abas na konferenciji za štampu u Ramali, posle sastanka sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom.

"Mi koordiniramo zajedno sve naše napore za postizanje primirja u sukobu između Izraela i oružanih grupa u pojasu Gaze", rekao je palestinski predsednik.

Abas se pre podne takođe sastao sa državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton koja je, kao i Ban Ki Mun, u diplomatskoj misiji u regionu.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je da je Hilari Klinton prenela Abasu da američka administracija ulaže sve moguće napore da se postigne hitni prekid vatre u Gazi, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Abas je rekao Hilari Klinton da sve palestinske frakcije, uključujući Hamas i Islamski džihad, nastoje da postignu sveobuhvatno uzajamno primirje koje će "osigurati kraj izraelskom ubijanju", prenosi palestinski pregovarač.

Hilari Klinton je rekla da će se u Kairu sastati sa egipatskim predsednikom Mohamedom Morsijem i da će oni uložiti najveći napor da osiguraju da se postigne prekid vatre, preneo je Erekat.

Hilari Klinton i Abas takođe su razgovarali o palestinskoj inicijativi u Ujedinjenim nacijama da dobije status države nečlanice, dodao je Erekat.

Palestinci nameravaju da 29. novembra traže od Generalne skupštine UN da unaprede njihov status sa statusa "posmatračkog entiteta" na status "države nečlanice".

Kako je preneo Erekt, Hilari Klinton je ponovila američko protivljenje toj inicijativi i pozvala je Abasa da je odloži ili da promeni stav, ali je palestinski predsednik to odbio.

Govoreći na današnjoj konferenciji za štampu u Ramali, Abas je rekao da je u ovom trenutku važno da se postigne primirje.

"Posle toga ćemo raditi na pomirenju (između rivalskih palestinskih frakcija). Zatim, posle naše inicijative u UN, vratićemo se za pregovarački sto sa Izraelom i to bi trebalo da budu konačni pregovori", rekao je Abas.

Ban Ki Mun pozvao na momentalni prekid napada

Foto: Beta/AP
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao na momentalni prekid raketnih napada po ciljevima u Izraelu iz pojasa Gaze, posle današnjih razgovora s palestinskim liderom Mahmudom Abasom.

"Sada je red na diplomatiji i zaustavljanju nasilja. Ponavljam svoj poziv za momentalni prekid neselektivnih raketnih napada palestinskih ekstremista po izraelskim naseljenim centrima. To je neprihvatljivo", rekao je Ban na konferenciji za novinare u Ramali na Zapadnoj obali posle razgovora sa palestinskim liderima, prenela je agencija AFP.

I papa Benedikt XVI je apelovao na izraelske i palestinske lidere da donesu "hrabre odluke" za okončanje sukoba u pojasu Gaze i upozorio na rizik od širenja sukoba na ostali deo Bliskog istoka.

Poglavar Rimokatoličke crkve je danas, u redovnom nedeljnom obraćanju hodočasnicima i turistima na Trgu Svetog Petra u Rimu, podržao diplomatske napore za prekid vatre, navodi Rojters.

"Apelujem na vlasti na obe strane da donesu hrabre odluke u korist mira i da okončaju sukob sa negativnim posledicama po čitav Bliski istok, koji je već u mukama zbog mnogobrojnih sukoba i potreban im je mir i pomirenje", rekao je papa Benedikt XVI.
Izraelska vojska (Foto: Beta/AP)
Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala na solidarnost sa Izraelom u njihovom sukobu sa Hamasom i navela da "jevrejska država ima pravo i obavezu da zaštiti svoje građane od raketnih napada iz Gaze".

"Mislim da ne možemo ni da zamislimo, ukoliko nismo tamo, šta znači uvek biti u strahu da tvoja porodica može biti meta napada. To je razlog zašto nedvosmisleno kažem da postoji pravo da se brani stanovništvo i da izraelska država ima to pravo i tu dužnost", izjavila je Merkelova u obraćanju Donjem domu Bundestaga, navodi Rojters.

Merkelova je ponovila apel za momentalni prekid vatre i obnavljanje političkog dijaloga između dve strane.

S druge strane iranski predsednik parlamenta Ali Laridžani pozvao je danas arapske zemlje da slede primer Irana i pruže vojnu pomoć Palestincima u pojasu Gaze pošto su izraelski napadi po palestinskim teritorijama "organizovani terorizam". "Naša poruka je da, ukoliko arapske zemlje žele da pomognu narodu Palestine, treba da daju vojnu pomoć", rekao je Laridžani i odbio da komentariše navode da je Teheran prosledio Hamasu rakete tipa "fajr-5" koje su korišćene u granatiranju Tel Aviva, prenela je agencija Rojters.

Filipinska vlada priprema planove za evakuaciju Filipinaca koji se nalaze u Gazi i u Izraelu i navodi da će prekid vatre omogućiti njihov bezbedniji beg od bombardovanja.

Filipinski državni sekretar za spoljne poslove Albert del Rosario potvrdio je da se oko 120 Filipinaca nalazi u Gazi i 41.000 u Izraelu, ali da samo 11 Filipinaca želi da napusti Gazu i vrati se kući ili da budu prebačeni u Egipat, ali da neće biti sprovedena "obavezna evakuacija" svih Filipinaca s tih teritorija, prenela je agencija AP.

Indonezija: Protest protiv izraelskih napada

Napadi na Palestinu (Foto: Beta/AP)
Indonežanska policija je danas bacila suzavac da bi rasterala skoro 200 demonstranata ispred američke ambasade u Džakarti koji su protestovali zbog izraelske ofanzive na palestinske ekstremiste u Gazi.

Članovi Islamske studentske asocijacije su mahali palestinskim zastavama i nosili transparente na kojima je pisalo: "Spasite Palestinu od teroriste Izraela".

Portparol policije u Džakarti, pukovnik Rikvanto, rekao je da su demonstranti gađali ambasadu kamenicama i jajima, pa je policija uzvratila suzavcem da bi rasterala okupljene.

Dvanaest studenata je privedeno na ispitivanje. Nema izveštaja da je neko povređen, prenosi AP.

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja, podržava Palestince.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: