Dačić:Bolje da sami sklone spomenik

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao Albance da iz centra Preševa uklone spomenik poginulim pripadnicima OVPBM.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 21.11.2012.

11:48

Default images

Dačić je rekao da postavljanje spomen-ploče pripadnicima nekadašnje Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa predstavlja nepotrebnu provokaciju, na koju država mora da reaguje, i poručio da će Srbija "politiku voditi glavom" i to politiku koja ima pozitivne efekte.

"Bolje neka je sami sklone - to je nepotrebna provokacija, pogotovo ako se dovede u kontekst dana državne zastave, koji je 28. novembra, a presuda za Haradinaja očekuje se 29. novembra", rekao je Dačić.

"To neće ići u dobrom smeru", rekao je Dačić, koji je i ministar policije.

On je dodao da je i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton nedavno rekao da se region vraća u konflikte devedesetih. "Srbija će politiku voditi glavom", rekao je Dačić u Palati Srbija.

Prema njegovim rečima, na postavljanje ploče u centru Preševa država mora da reaguje. "Ako ćemo postavljati ploče poštujući one koji su ubijali policajce i vojnike na jugu Srbije, onda neka kažemo da to nije deo Srbije. Mi nemamo dilemu da li su Preševo i Medveđa deo Srbije, a ako je međunarodna zajednica ima, neka odgovori. Nemoj sutra da bude prekomerna upotreba sile, jer skidanje table može da dovede do određenih bezbednosnih problema", rekao je Dačić.

Podsetimo, ispred zgrade opštine Preševo u petak je otkriven spomenik palim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe. Na spomeniku piše da su ga podigli veterani Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, a na njemu je dvadeset sedam imena pripadnika OVPMB iz Preševa, Bujanovca i Medveđe koji su poginuli u vreme oružanih sukoba sa jugoslovenskim snagama na jugu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: