Atina: Stranci bolje da se odsele

Grčka policija je štampala "1,5 milion informativnih letaka" koje će podeliti doseljenicima "u cilju povećanja povratka stranaca u njihove zemlje porekla".

Izvor: Beta

Sreda, 21.11.2012.

22:23

Default images

Leci čije je štampanje plaćeno iz fondova EU, "biće podeljeni državljanima trećih zemalja da bi se obavestili o programu povratka u svoje zemlje porekla u uslovima sigurnosti, dostojanstveno i bez obaveze da nešto plate", saopštila je Policija.

Letak je na 13 jezika: engleskom, francuskom, španskom, albanskom, ruskom, kineskom, arapskom, bengalskom, kurdskom, farsiju, paštuu,
urduu ili daru, a deliće se ispred Uprave policije za strance u Atini.

Leci će biti poslati i opštinskim vlastima, kao i diplomatskim službama i firmama u kojima rade stranci.

Od formiranja nove koalicione vlade juna ove godine, na čelu sa konzervativcem Andonisom Samarasom, grčka policija je pojačala kontrolu migranata širom zemlje i deportovala 2.135 onih koji su bez dokumenata, što je izazvalo reakciju nekoliko nevladinih organizacija za ljudska prava.

Organizacija "Hjuman rajts voč" (Human Rights Watć) je avgusta osudila policijski lov u centru Atine na doseljenike bez papira, kao "pravno neosnovan".

Uz pogoršavanje krize u Grčkoj je ojačala neonacistička stranka "Hrisi avgi" (Zlatna Zora) koja je napravila politički proboj i ušla u Skupštinu Grčke na poslaničkim izborima juna, što je doprinelo povećanju broja incidenata ksenofobičnog nasilja.

Dvojica od 18 poslanika te stranke su tužena po službenoj dužnosti zbog "uništavanja tuđe imovine" tokom napada na doseljenike-ulične trgovce.
Među 10,9 miliona stanovnika Grčke živi i 1,5 miliona stranaca, od kojih oko 600.000 nema dozvolu boravka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: