UN o rezoluciji Rusije o Gazi

Savet bezbednosti UN bi već danas mogao da glasa o nacrtu rezolucije o hitnom prekidu nasilja u pojasu Gaze koji je podnela Rusija, javio je Itar-Tass.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2012.

08:29

Default images

Rusija je nacrt rezolucije kojim se zahteva hitan prekid vatre predstavila juče u Savetu bezbednosti UN , potvrdio je novinarima stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin, prenele su ruske novinske agencije.

O dokumentu bi moglo da se glasa već danas u 15 sati po lokalnom vremenu, a RIA Novosti navodi da bi SB UN trebalo da izrazi "ozbiljnu zabrinutost zbog opasne eskalacije i oštrog pogoršanja situacije unutar i oko Gaze, naročito povodom izazvanih velikih gubitaka među civilnim stanovništvom i pogoršanja humanitarne situacije".

Prema tekstu u koji su novinari imali uvid, dokument isključuje direktno okrivljavanje bilo Palestinaca, bilo Izraelaca. Predloženim dokumentom se zahteva "hitan i stabilan prekid nasilja koji će u potpunosti biti poštovan i voditi ka obnavljanju mira" u palestinskoj enklavi, a izražava se podrška međunarodnim i regionalnim naporima usmerenim na što skorije prevazilaženje nastale situacije.

Itar-Tas s pored toga prenosi da se dokumentom pozivaju i Izrael i Palestinska uprava da neodložno obnove sadržajan pregovarački proceš radi dostizanja mirovnog sporazuma koji će regulisati sva sporna pitanja, na bazi međunarodno priznatog rešenja koji predviđa formiranje dve nezavisne države, po odluci SB UN iz 2008. godine.

Strane se tim nacrtom, između ostalog, pozivaju da osiguraju bezbedan i nesmetan pristup humanitarnoj pomoći. Izrael u sektoru Gaze sprovodi vojnu operaciju "Stub odbrane", čiji je proklamovani cilj uništenje ekstremista i njihove infrastructure, podseća RIA Novosti, dodajući da je operacija koja je počela 14. novembra bila odgovor na obimno raketiranje Izraela.

Izraelske vlasti ne isključuju mogućnost kopnene invazije u pojasu Gaze, a prema izveštajima medija u izraelskoj operaciji do sada je poginulo već vise od 100 Palestinaca, navodi ruska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: