Izjave o Haradinaju pritisak na Hag

Vlada Kosova ocenila je da izjave srpskih zvaničnika da očekuju oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom predstavljaju pritisak na taj sud.

Izvor: Beta

Utorak, 20.11.2012.

17:48

Default images

Srpski zvaničnici su, nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, prvobitno osuđenim na 24 godine i 18 godina za zločine nad srpskim civilima u akciji Oluja, naveli da očekuju da će odgovornosti biti oslobođen i Ramuš Haradinaj jer Haški tribunal donosi političke presude.

"Vlada Kosova sa posebnom pažnjom prati proces u Tribunalu protiv bivšeg komandanta Operativne zone Dukađin Ramuša Haradinaja i njegovih saboraca Ljaha Brahimaja i Idriza Baljaja. Vlada i sve druge institucije zemlje poštovale su saradnju sa Tribunalom i u tom smislu postale odličan primer saradnje sa međunarodnom pravdom", navodi se u današnjem saopštenju Vlade Kosova.

U saopštenju se ukazuje na to da su Vlada i narod Kosova uvek verovali u međunarodnu pravdu i pravičnu borbu OVK.

"Vlada ukazuje da pravda treba da bude nezavisna, nepristrasna i stručna i da ne treba da bude pod bilo kakvim uticajem, pa samim tim i politike. Izjave srpskih zvaničnika predstavljaju pokušaj da se utiče na odluku Haškog tribunala u slučaju Haradinaj", navodi se u saopštenju.

Vlada veruje da će Haški tribunal doneti pravičnu odluku na koju niko ne može uticati, dodaje se u saopštenju.

Šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić je kazao da je presuda hrvatskim generalima politički motivisana i da isto očekuje u slučaju Haradinaja.

Eventualna oslobađajuća presuda Haškog suda Ramušu Haradinaju bila bi ozbiljna prepreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine, komentarisao je i Aleksandar Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: