Tunis: Štrajk glađu, mnogi kritično

Oko 200 pritvorenih islamista u Tunisu štrajkuje glađu i neki od njih su u ozbiljnoj opasnosti, rekli su njihovi advokati.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2012.

22:54

Default images

Pre nekoliko dana umrla su dvojica islamista koji su odbijali hranu skoro dva meseca. Oni su uhapšeni zbog napada na američku ambasadu.

"Situacija je katastrofalna", izjavio je advokat Mehdi Zagruba za AFP, dodajući da u štrajku učestvuje oko 200 zatvorenika.

Tri štrajkača su hospitalizovana tokom vikenda, a jedan od njih je podvrgnut operaciji želuca pre nego što je vraćen u zatvor.

"Još ljudi će umreti: situacija pritvorenih je stvarno katastrofalna", kazao je drugi advokat Seif Edin Makluf na radiju "Mozaik FM".

Ministarstvo pravde je u subotu saopštilo da 56 tuniskih pritvorenika štrajkuje glađu, da neki od njih nisu jeli više od mesec dana i da su tri zatvorenika u "zabrinjavajućem" stanju.

Islamistički aktivisti traže da budu pušteni iz pritvora, ali ministarstvo pravde kaže da ne može da ih oslobodi i da takvu odluku mogu doneti samo sudije koje su odgovorne za svaki pojedinačni slučaj.

Zagruba je rekao da su svi pritvorenici koji štrajkuju glađu uhapšeni 2011. i 2012. godine zbog talasa napada za koje su optuženi ekstremistički salafisti.

Prema njegovim rečima, mete tih napada bili su tv kanal "Nesma", umetnička izložba u predgrađu Tunisa i američka ambasada u kojoj je 14. septembra u nasilju život izgubilo četvoro ljudi.

Štrajkači glađu tvrde da su žrtve neopravdanog progona salafista koji se pridržavaju ultraortodoksne verzije sunitskog islama.

Dvojica islamista, od kojih je jedan bio Muhamed Bahti, istaknuta ličnost tuniskog salafističkog pokreta, umrli su prošle nedelje pošto su odbijali hranu od kraja septembra, nekoliko dana posle hapšenja. Oni su uhapšeni zbog napada na američku ambasadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: