"Napad na Hamas, ne na Palestince"

Izrael je u svakom trenutku spreman na prekid vatre, ali Hamas mora da odustane od napada, saopštila je ambasada Izraela u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2012.

14:56

Default images

Saopšteno je da bi prekid vatre doveo do potpunog prekida svake neprijateljske aktivnosti u regionu.

Izrael operaciju "Stub odbrane" vodi protiv Hamasa, a ne protiv palestinskog naroda, ističe se u saopštenju, uz napomenu da civili nisu meta izraelske vojske i da Izrael duboko žali zbog nevinih života ljudi koji su se našli na liniji vatre.

"Izraelske odbrambene snage (IDF) nastoje da izbegnu žrtve izvodeći hirurški precizne napade na vojne ciljeve, koje, nažalost, teroristi svesno i namerno raspoređuju u blizini naseljenih područja", navodi ambasada.

Činjenica da je u oko hiljadu napada, koliko ih je do sada izvedeno na Gazu, izbegnut veći broj žrtava najbolji je dokaz izraelske strateške i taktičke odluke da se sačuvaju životi civila, dodaje se u tekstu.

Ambasada je ukazala na to da Hamas, koji upravlja Gazom od 2005. godine, ima potpuno suprotnu strategiju, čiji je cilj ubijanje izraelskih civila.

"Povod za operaciju 'Stub odbrane' su bili svakodnevni napadi raketama Hamasa na desetine izraelskih gradova i sela. Nijedna zemlja na svetu to ne bi tolerisala", navodi se u saopštenju, uz ocenu da je srž problema odbijanje Hamasa da prihvati bilo kakvo političko rešenje i oblik mira na Bliskom istoku.

Ambasada u saopštenju navodi da se Izrael zalaže za rešenje koje bi podrazumevalo postojanje dve države kao osnovu političkog dogovora, ali ocenjuje da je želja Hamasa da uništi izraelsku državu i njene stanovnike

Kako je danas saopšteno iz Izraela, vojska je spremna za kopnenu ofanzivu, iako se zalaže za rešenje diplomatskim putem. Mediji spekulišu da je rok za primirje 36 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: