Sati dele Izrael od kopnenog napada

Izrael spreman za kopnenu ofanzivu, ali se zalaže za diplomatsko rešenje sukoba u pojasu Gaze. Mediji: Rok za primirje 36 sati. Raste broj žrtava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2012.

11:00

Default images

Izraelski ministar Juval Stajnic poručio je da se vreme koje je preostalo do eskalacije napada Izraela na Gazu može meriti satima, a ne danima.

"Mi smo na prekretnici", rekao je Stajnic i istakao: "Ili idemo ka zatišju ili ka značajnom proširenju operacije".

Izraelski vojni radio Galei caha javlja da postoji veliki jaz između dve strane u odnosu na uslove koji se postavljaju za primirje. Ipak, ti pregovori se i dalje vode u Kairu, uprkos tome što Izrael ne prestaje s raketiranjem. "Pregovori se nastavljaju dok mi razgovaramo i nadam se da ćemo nešto postići uskoro što će zaustaviti nasilje i kontranasilje", rekao je premijer Egipta Hišam Kandil u Kairu za Rojters.

Međutim, iz Izraela danas stižu jasna upozorenja. "Mi se zalažemo za diplomatsko rešenje koje bi garantovalo mir za građane Izraela na jugu. Ako je to moguće, onda ne bi bilo potrebe za kopnenom operacijom. Ipak, ako diplomatija ne da rezultate, onda ne bismo imali alternativu, osim da pošaljemo kopnene jedinice", rekao je visoki zvaničnik.
Foto: Beta, AP
Zvaničnik PLO-a Nabil Šaat izjavio je sinoć da prekida vatre neće biti u narednim danima, ali da, ipak, ima nekog napretka. On je to rekao posle izjave portparola Hamasa Samija Abu Zuhrija, koji je objavio da su pregovori o prekidu vatre propali.

Podsetimo, Hamas traži ukidanje blokade pojasa Gaze i garancije da neće biti ciljanih ubistava lidera Hamasa, a Izrael da raketiranje iz Gaze prestane jednom zauvek.

U međuvremenu, oglasio se turski premijer Redžep Erdogan, koji je naveo da su napadi Izraela na Gazu "teroristički akti".

"Oni koji povezuju islam sa terorizmom zatvaraju oči pred masovnim ubistvom muslimana, okreću svoje glave od masakra dece u Gazi. Iz tog razloga, ja kažem da je Izrael teroristička država i njena dela su teroristička", izjavio je Erdogan na konferenciji Evroazijskog islamskog saveta, koji se održava u Istanbulu, prenela je agencija Rojters.
Foto: Beta, AP
Kopnena ofanziva, dakle, još je neizvesna, iako lokalni mediji javljaju da je Izrael Hamasu dao rok od 36 sati da zaustavi raketiranje. S druge strane, šefovi diplomatija Francuske i Britanije izjavili su novinarima, uoči današnjeg Ministarskog saveta u Briselu, da se njihove zemlje protive nameri Izraela da pošalje kopnene trupe u pojas Gaze.

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg rekao je u intervjuu za "Skaj njuz" da bi kopnena invazija na pojas Gaze "umanjila međunarodnu podršku i simpatije za Izrael u ovoj situaciji".

I Kina je danas pozvala na "maksimalno uzdržavanje" svih strana, posebno Izraela, u sukobu u Gazi, nakon što je Izrael nastavio i šesti dan sa vazdušnim bombardovanjima, čak i dok se vode međunarodni napori za uspostavljanje prekida vatre.

Broj žrtava premašio 90, ubijen vođa Islamskog džihada

Foto: Beta, AP
Za to vreme, raketiranje ne prestaje. Izraelska vojska napala je prošle noći više od 80 ciljeva u pojasu Gaze, uključujući rampe za lansiranje raketa, tunele za krijumčarenje oružja, zgrade vlade Hamasa i štab policije.

Šestog dana izraelske vojne operacije na pojas Gaze broj poginulih Palestinaca premašio je 90, među njima su polovina civili, a više od 700 ljudi je ranjeno.

U poslednjih nekoliko sati vojska je, preuzevši kontrolu nad radio-programom u pojasu Gaze, upozorila stanovnike na to da se klone instalacija hamasovaca i da im ne služe kao ljudski štit.

Tokom dana raketa je pogodila i zgradu koju u Gazi koriste novinari kao svoj centar. Prema prvim informacijama, najmanje jedna osoba je poginula. Islamski džihad je saopštio da je u toj eksploziji ubijen jedan od njihovih lidera.

Izraelska vojska je saopštila da je u tom napadu usmrtila četiri vođe Islamskog džihada.

Takođe, tokom noći i jutra iz pojasa Gaze je ispaljeno osam raketa na izraelska naselja u zapadnom delu pustinje Negev. Izraelska vojska izvestila je da je broj palestinskih raketa ispaljen u nedelju opao za 40 posto u odnosu na broj raketa u nedelju.

Raketni štit presreo je više od 310 od oko 850 raketa od početka operacije. Za to vreme izraelska vojska je napala 1.350 ciljeva u pojasu Gaze.

Izrael greškom ubio celu porodicu

Foto: Beta, AP
Devetoro članova jedne porodice, uključujući četvoro dece od dve do sedam godine, ubijeno je u nedelju nakon što je izraelska vojska, kako se ispostavilo, izabrala pogrešnu kuću u gradu Gazi za raketni udar.

Portparol izraelske armije Joav Mordehaj kazao je da je vojska nameravala da gađa kuću Jahije Rabie, koji predvodi jedinice Hamasa za ispaljivanje raketa na Izrael. Međutim, umesto njegove kuće, pogođena je susedna, dom Muhameda Dalua, za koga su mediji naveli da je ili policajac Hamasa ili lokalni piljar.

Izraelski list "Haarec" tvrdi, pozivajući se na vojne izvore, da je taj napad nastao zbog tehničke greške. Izraelska armija je, međutim, navela samo da je udar naneo civilne žrtve.

Dalu je preživeo, jer nije bio u kući, ali su stradali članovi porodice, među njima pet žena. Njihova tela su odneta u lokalnu mrtvačnicu, a policija Hamasa jedva je mogla da kontroliše ljutite prijatelje i ožalošćene rođake koji su pokušavali da dođu do njih.

Vojno krilo Hamasa zapretilo je da "masakr porodice Dalu neće proći nekažnjeno". Jedan od rođaka Dalua kazao je da on nije bio povezan ni s kakvom organizacijom.

"Oni su bili normalna porodica. Ovo je normalna ulica. Kažu da su deca gledala televiziju kada je bomba udarila", rekao je rođak. U udaru su poginula i dva suseda, obojica muškarci. Nejasno je da li su oni bili u kući Jehije Rabije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: