"Presuda posledica vladavine prava"

Bivši haški tužilac Džefri Najs izjavio je da je oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača "posledica vladavine prava".

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2012.

22:23

Default images

On je rekao da oslobadajuće presude u Haškom tribunalu pokazuju da pravosudni sistem radi na zadovoljavajući način.

On je izjavio da je "Samo po sebi, to što su optuženi oslobođeni, kao što se dogodilo bivšem srpskom zvaničniku koji je oslobođen po kosovskoj optužnici (Milanu Milutinoviću), znači da pravosudni sistem radi na zadovoljavajući način", rekao je Najs.

Najs je za Prvu televiziju kazao da ne može javno da iznese svoj stav o presudi i oslobađanju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koji su bili optuženi za zločine u akciji "Oluja", jer ne poznaje dobro taj slučaj.

"Da li je u slučaju oslobađanja Gotovine uznemiravajuće to što je mišljenje žalbenog veća bilo radikalno drugačije od mišljenja postupajućih sudija? Tu postoje dve stvari, odluka apelacionog veća je doneta većinom, to znači da je bila tesna, jer su dvojica sudija imali drugačije mišljenje od većine", rekao je Najs.

Najs je dodao da je apelaciono veće u oslobađajućoj presudi kritikovalo Gotovinu i Markača.

"Sudije su ih kritikovale, ali oni su imali primedbe na način na koji su te stvari bile dokazane i kako su postupajuće sudije u prvom stepenu tumačile dokaze i donele prvostepenu presudu, sa kojom se apelaciono veće nije složilo", rekao je Najs.

Kao što se često događa u takvim slučajevima, moraju se pogledati dokazi kao što se moraju razmotriti i konačni zaključci i priznati da je ono što se desilo (oslobađanje Gotovine i Markača) zapravo posledica vladavine prava, dodao je Najs.

Najs je istakao i da je verovatno potpuno nemoguće da odluka o oslobađanju Gotovine i Markača bude promenjena.

Najs je javnosti najpoznatiji po zastupanju optužnice na suđenju bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: