NY Times: Dramatičan preokret Haga

Oslobađajuća presuda Haškog tribunala u korist Gotovine i Markača predstavlja najdramatičniji preokret u 19-godišnjoj istoriji ovog suda, piše "Njujork tajms".

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2012.

16:08

Default images

Ta odluka je dočekana sa oduševljenjem i slavljem u Hrvatskoj, dok je u Srbiji, koja odavno optužuje ovaj sud da je antisrpski nastrojen, izazvala ogorčenost i nevericu, navodi američki dnevnik.

U tekstu se podseća da je Žalbeno veće Tribunala u petak neočekivano poništilo presude za ratne zločine protiv dva hrvatska generala, koji su 1995. godine predvodili akciju koja je pomogla da se okončaju ratovi u kojima su učestvovale Srbija, Bosna i Hrvatska, ali i u kojoj je ubijeno više stotina srpskih civila, a više od 200.000 oterano sa svojih ognjišta.

S obzirom na opsežnu ulogu koju je Hrvatska imala za vreme rata, kako na poprištu tako i iza scene, očekuje se da će zaključci suda i dva oprečna mišljenja u Tribunalu biti podvrgnuti pomnoj analizi pravnika i ratnih istoričara, navodi "Njujork tajms", ocenivši da najnovijom odlukom Tribunal nije osudio nikoga u Hrvatskoj, već samo pripadnike hrvatske zajednice u Bosni.

"Odlukom Haškog tribunala odbačen je i glavni pravni argument za presude, a to je da su dva generala učestvovala u zločinačkoj zaveri koju je osmislio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, sa ciljem da se iz Krajine proteraju svi Srbi širenjem straha", piše američki list.

Premijer Ivica Dačić izjavio je ranije danas da Srbija zbog presude Gotovini i Markaču ne sme da "potone u samoizolacionizam", kao i da je dovedeno u pitanje povlačenje tužbi za genocid.

"Ne možemo sada da pucamo sebi u glavu, ne možemo da kukamo ni kao Kalimero zato što je međunarodna zajednica nepravedna. Da je Srbija jaka, nikad se ovo ne bi desilo", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine u Novom Sadu.

Gotovina i Markač su prvostepenom presudom za ratne zločine tokom i nakon akcije "Oluja" bili osuđeni na 24 godine, tj. na 18 godina zatvora. Pre nego što su oslobođeni, Gotovina je proveo sedam, a Markač osam godina u zatvoru u Hagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: