"Presuda otežava odnose dve zemlje"

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac ocenio je da će se posle oslobađajuće presude hrvatskim generalima teže graditi budući odnosi dveju država.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2012.

19:07

Default images

Pupovac, koji je i poslanik u hrvatskom Saboru, rekao je za B92 da je "nakon presude u petak drugačije bilo biti Srbin u Hrvatskoj i biti Hrvat u Hrvatskoj".

"Ono što je stvoreno nije porušeno, ali ono što je trebalo biti stvoreno i ono što smo odlučili stvarati, stvaraće će se u manje povoljnom kontekstu - stvaraće se sa brojnim pitanjima i u tom smislu je za mnoge ljude bitno kako i na koji način biti Srbin u Hrvatskoj danas", rekao je on.

Upitan da li bi međudržavni susret na visokom nivou doprineo smirivanju tenzija između dve države, Pupovac je odgovorio odrično ocenivši da sadašnje okolnosti ne pogoduju razmišljanju o susretu predsednika dve države.

"Sadašnje okolnosti ne idu u prilog razmišljanju o tom susretu - sadašnja atmosfera i osećaj koji su stvoreni i na jednoj i na drugoj strani su takvi da bi susret te vrste teško mogao uroditi bilo kojom značajnijom porukom ili značajnijim rezultatom", rekao je on.

Pupovac smatra i da su dve politike udaljenije danas nego što su bile juče i da bi u eventualnom susretu predsednika dveju država moralo biti dogovoreno nešto specijalno.

Upitan da prokomentariše izjave hrvatskog državnog vrha posle oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču Pupovac je ocenio i da u tim izjavama nije pronađena prava mera.

"Obojica su (predsednik Josipović i premijer Milanović) spominjali činjenicu da su zločini počinjeni, činjenicu da ti zločini nisu kažnjeni - međutim u njihovim izjavama, a posebno izjavama Josipovića, prikriveni su drugim gestovima i nije pronađena mera državnog vrha, posebno pojedinih segmenata državnog vrha kako se odnositi prema ovome i kako se ne odupreti raspoloženju koje je stvarano kroz medije", zaključio je Pupovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: