Obama "pušta niz vodu" Netanijahua

Barak Obama napravio je prvi zaokret u novom mandatu odlukom da počne distanciranje od izraelske eskalacije sukoba sa arapskim teroristima u pojasu Gaze.

Izvor: B92

Nedelja, 18.11.2012.

19:43

Default images

Ta značajna korekcija dalje američke politike prema glavnom savezniku na Bliskom istoku – kako je najavljeno iz Bele kuće - sprovodi se u okviru „nove prakse na koju se može dugoročno računati u budućim odnosima SAD sa izraelom“.

S druge strane, u prvim reakcijama iz Jerusalima, ta odluka Vašingtona „ne samo što će ojačati poziciju premijera Bendžamina Netanijahua na predstojećim parlamentarnim izborima, 22. januara, već će rezultirati još masovnijom podrškom njegovoj politici od strane Jevreja u Izraelu i ostalom svetu“.

Protekle četiri godine, posle Obaminog ulaska u Belu kuću, karakterisala je intenzivna saradnja Amerike sa svojim glavnim saveznikom na Bliskom Istoku. U sklopu te saradnje, međutim, dolazilo je povremeno do “iskakanja” u ličnim odnosima dvojice lidera. Obama se povremeno čak i javno ograđivao od nekih izraelskih stavova prema arapskim susedima – a indikativno je i da on u svom prvom mandatu nije posetio Izrael, za razliku od svih ostalih američkih predsednika u bližoj prošlosti.

Što se toga tiče, ni Netanijahu nije ostajao dužan svom glavnom savezniku i međunarodnom sponzoru. Početkom godine, recimo – prilikom susreta sa Obamom i pred TV kamerama u Beloj kući – on je javno izrazio neslaganje sa pojedinimim aspektima američke politike prema bliskoistočnom regionu. Tom prilikom on je posebno insistirao da Obama odredi “crvenu liniju” u odnosu na tekuću nuklearnu ekspanziju Teherana i zatražio američku podršku zaprećenom izraelskom napadu iz vazduha na ta iranska postrojenja.
Bendžamin Netanijahu (Foto: Beta/AP, arhiva)
Netanijahuu se, 6. novembra, nije ispunila javno iznošena želja da vidi Romnijevu pobedu na predsedničkim izborima u SAD. Za posmatrače u Vašingtonu stoga nisu iznenađenje da su ovih dana – kad je eskalirala nova kriza oko Gaze – iz Bele kuće učestali signali o američkom distanciranju od strategije “tvrdog udara” za koju se opredelio Netanijahu.

U međuvremenu, iz Vašingtona se javlja o “par telefonskih razgovora” američkog predsednika i izraelskog premijera, sa posebnim ukazivanjem na Obamina upozorenja na opasnost da se u razračunavanju oko Gaze ne izazove kriza kojom bi se doveli u pitanje dosadašnji rezultati “arapskog proleća” na Bliskom istoku.

Prema pisanju Vašington posta, objašnjenje za oštre Obamine poruke vrlo je jednostavno. Konkretno: ponovo izabrani američki predsednik sad može da „bez rukavica“ razgovara sa Izraelom - jer više nije pod opterećenjem da u daljem vođenju svoje politike kalkuliše sa podrškom američkih Jevreja na sledećem izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: