Gotovina "Oluju" pripremao sa CIA

Vojnu akciju "Oluja" u leto 1995. godine general Ante Gotovina je pripremao u vojnoj bazi Šepurine kod Zadra sa tadašnjim zamenikom šefa CIA Džordžom Tenetom.

Izvor: B92

Nedelja, 18.11.2012.

16:48

Default images

Zagrebački "Jutarni list" iznosi detalje kako je uopšte došlo do toga da Tenet s Gotovinom u Šepurinama priprema vojnu akciju, kao i kako se o tome ništa nije znalo punih 10 godina.

Priču je, kako se navodi, pre nekoliko godina otkrio izvor blizak advokatskom timu Gotovine koji je rekao da je Kancelarija za odnose s javnošću krovne američke tajne službe informaciju o svojoj bazi u Šepurinama još 2001. potvrdila novinaru Roju Gutmanu (Roy Guttmann).

Gutman je, dodaje se, tada o tome objavio veliki članak u "Njusviku" o američkoj ulozi u akciji "Oluja", koju Kancelarija za odnose sa javnošću CIA nije ni potvrdila, ali ni demantovala.

"Nakon što su 11. jula 1995. Srbi ušli u Srebrenicu, tadašnji američki predsednik Bil Klinton odlucio je da vojno interveniše i reši probleme na prostoru bivše Jugoslavije. No, Klinton je tada verovatno mnogo više brinuo o nadolazećim predsedničkim izborima i opasnom protivkandidatu Bobu Dolu, čije je jedno od važnih predizbornih obećanja bilo rešavanje krize na prostoru bivše SFRJ", navodi list.

Napominje se i da je Klintovnov vojno-obaveštajni vrh znao da rat na Balkanu ne mogu dobiti samo snažnim vazdušnim udarima na položaje Srba u BiH, pa su savezništvo ponudili hrvatskom vojnom vrhu. "To je, zapravo, bila Klintonova polutajna misija, jer takvu akciju nije odobrila zvanična američka politika, pa Stejt Department i danas tvrdi kako oni nisu odobrili vojno-redarstvenu akciju 'Oluja'. Naime, zeleno svetlo za 'Oluju' Hrvatska od SAD nije dobila preko uobičajenog diplomatskog, već preko vojno-obaveštajnog sistema", navodi list.

O američkoj vojnoj intervenciji na Balkanu Klinton je odlučio zajedno sa svojim najpoverljivijim saradnicima iz Saveta za nacionalnu bezbednost, a njihovu poruku hrvatskom ministru odbrane Gojku Šušku preneo je vojni atase američke ambasade u Zagrebu Ričard Herik ( tadašnji glavni operativac CIA u Hrvatskoj, koji je bio potpuno nezavisan od tadašnjeg ambasadora Pitera Galbrajta).

Sve se radilo u najstrožoj tajnosti iz političkih razloga, ali i bezbednosnih, zato što je nekoliko meseci pre, početkom 1995, razotkrivena američka baza za bespilotne letilice na aerodromu na Braču.

Tada je, navodno, američku bazu fotoaparatom snimio nemački vojni ataše, a te fotografije nekako su došle do splitskog "Feral Tribjuna", koji ih je objavio. Podseća se i da je Klinton tada izjavio da je došlo do najveće krize između SAD i Evrope od Suecke krize 50-ih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: