Bakić Jovanoviću: Niste alternativa

Teško je reći da opozicija u Srbiji postoji, LDP nije alternativa, izjavio u Utisku nedelje Jovo Bakić. Smajlovićeva: LDP se godinama ponašao kao privezak DS-a.

Izvor: B92

Nedelja, 18.11.2012.

21:31

Default images

Opozicija je u svojim problemima i oko toga se bori, rekao je, gostujući u Utisku nedelje TV B92, sociolog Jovo Bakić.

On kaže da ima poslanika koji su dobro govorili u parlamentu i navodi primer Bojana Đurića iz LDP-a, dodajući da ima nekih naznaka ozbiljnog političkog stava, argumentacije.

"Ovoj vlasti pripada zasluga za bolje shvatanje parlamenta, nego što je to radila prethodna vlast, a to se nije očekivalo", kaže Bakić i dodaje da postoji poštovanje opozicije.

On je istakao i da je odgovoran odnos Vlade iskazan kroz prisustvovanje njenih članova sednicama parlamenta.

Novinarka Ljiljana Smajlović se, gostujući u istoj emisiji, saglasila s mišljenjem da opozicije u Srbiji nema. Ona je dodala da to nije zbog krize u DS-u, kao najvećoj opozicionoj stranci, već zbog velikih korupcionaških afera u koje su umešani članovi demokrata.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović kaže da opozicija postoji. "Srbiji treba alternativa. Mi smo alternativa, u svakom pogledu, i to vrlo ozbiljna...Reagujemo drugačije - na primer kad je u pitanju oslobađanje Gotovine i Markača, mi ne kukumačemo." On je rekao da je ono što bi pohvalio kod Dačića to što dolazi na sednice parlamenta, ali dodaje da nijedno krupno pitanje u državi nije rešeno.

Jovo Bakić je na to rekao da LDP nije alternativa, jer je Jovanović, kako je rekao, protivpravno isterao 40 poslanika DSS-a iz Skupštine. On je upitao Jovanovića zašto je glasao za medijski zakon, zašto se bavi biznisom, zašto je posećivao kriminalce iz zemunskog klana Šiptara i Kuma u zatvoru...

Bakić je rekao da je sporno da se političar bavi biznisom, a na to je Jovanović rekao da se ne bavi on. On je objasnio da se firma "Agro poslovi" pojavila na tenderu za Fidelinku, i uzela u zakup deo tog preduzeća. On je kazao da je to firma njegove žene zadnjih 10 godina i da ona njom zarađuje za život. On je dodao da za to sve zna Agencija za borbu protiv korupcije.

Na to je Bakić rekao da je u tome problem, i da zato LDP nije alternativa. On je podvukao da to nisu normalne stvari i da to nije po evropskim standardima. "Naučili ste nekoliko fraza koje stalno ponavljate", ocenio je Bakić.

"Od čega da živim?", upitao je lider LDP-a.

Za posetu članovima zemunskog klana Jovanović je rekao da postoji sudska presuda da ih nije posećivao. Bakić je na to odgovorio da je razgovarao sa čuvarima zatvora koji su ga uveravali da je Jovanović dolazio u posetu Šiptaru. Jovanović je odgovorio da je presuda izrečena, a da su u obzir uzete izjave zatvorskih čuvara i da je ta priča neistinita.

"LDP nije alternativa, jer se godinama ponašao kao privezak DS-a", ocenjuje Smajlovićeva, naglašavajući da je Jovanović pomagao u donošenju Zakona o javnom informisanju 2009. "To je tipičan primer kako stranka odbacuje evropske vrednosti o kojima stalno govori", rekla je ona. Jovanović je na to odgovorio da zahvaljujući tim zakonima, koji su rađeni zajedno sa OEBS-om i novinarskim udruženjima, nijedan novinar nije uhapšen i nijedan novinar nije kažnjen.
Èedomir Jovanoviæ
Komentarišući povlačenje Miškovića iz "Presa" i zatvaranje tog lista, Bakić je rekao da je za njega novost bila da je Mišković vlasnik. On smatra da je to što se desilo taktički uspeh Vučića u borbi protiv korupcije, ali naglašava da se mora videti da li će se ići do kraja i podsetio na slučaj Bogoljuba Karića. On je rekao da "ima pedesetak takvih Miškovića", i da je na sceni oligarhijska sprega. "Da li Mišković ili Beko ili ko drugi finansira LDP, to je potpuno jasno", rekao je Bakić.

Jovanović je rekao da je to jedna od mnogih besmislica koje su izgovorene u emisiji. Prema njegovim rečima, nije novost da su Mišković i Đilas bili vlasnici "Presa". On je rekao da je "Pres" bio "cena koju je Mišković morao da plati vlastima". "To je bio reket", rekao je Jovanović.

Komentarišući to da li je LDP finansirao Beko, Mišković, lider ove stranke je rekao: "Normalno je da neko ko ima novac taj novac da, ali neka to urade u skladu sa zakonom.

"LDP se u izbornoj kampanji finansirao od priloga i kredita koji je pokriven hipotekom koji je dala kompanija u kojoj sam suvlasnik", objašnjava lider LDP-a.

On je rekao da je uzrok problema država, a da je Mišković posledica. "Mišković je posledica društva i države koji su davno deformisani. Moja zamerka na poslovni svet je što nisu spremni da otvoreno zastupaju svoje interese i pristaju na tu vrstu podaničkog odnosa prema državi i vlasti", kazao je Jovanović.

Na pitanje Bakića da li stvarno misli da nije u sukobu interesa, Jovanović je rekao da apsolutno tako misli. "Nikome ništa ne dugujem, ni ja ni LDP."

On je podsetio da je LDP odmah reagovao na kupovinu "Politike". Jovanović je dodao da je Farmakom, kupivši "Politiku" i "Novosti", platio reket bivšoj vlasti.

"Do sada niko od njih nama novac nije davao", rekao je Jovanović, dodajući da Mišković nije dao LDP-u ni dinar.
Ljiljana Smajloviæ
Smajlovićeva je rekla da se ne zna da li je Đilas vlasnik "Presa", ali da se na to sumnja, na osnovu izveštaja Verice Barać. "Jer ako se to zna, to je onda veći problem nego vlasništvo Miškovića, jer je on nosilac javne funkcije, gradonačelnik, i tako nešto bi moralo biti prijavljeno Agenciji za borbu protiv korupcije."

Jovanović je rekao da se zna ko utiče na "Pravdu", na "Informer", koga je nekada napadao "Kurir", a koga sada napada.

Smajlovićeva je ocenila da je, što se medija tiče, na sceni zapravo bitka za politički prostor i dodala da se njoj čini da je uticaj nove vlasti na medije ipak manji od uticaja prethodne vlasti.

Osvrćući se na pregovore i drugi sastanak Dačića s Tačijem, Jovanović kaže da to nije deo politike koja će Srbiju da oslobodi tereta. On se pita "šta ti pregovori menjaju, osim što povećavaju frustraciju". Lider LDP-a je podsetio da je još pre godinu dana govorio da je politika barikada i sukoba neodgovorna. "Zato smo mi alternativa, zato što razmišljamo o budućnosti, a vlast razmišlja samo o svojoj budućnosti."

"Naš narod je strovaljen, zbog loše politike koja se vodila u našoj zemlji poslednjih 20 godina", rekao je Jovanović.

O presudi Markaču i Gotovini, Jovanović je rekao da ona "ne treba da bude izgovor političarima i svima onima koji su ovo društvo strovalili". "Njihovi heroji su za nas zločinci, naši heroji su za njih zločinci, ništa ne bi bilo bolje za nas." On je dodao da jeste bilo zločina i žrtava, i usput pomenuo i to da je u jednoj od kolona proteranih 1995. bila i njegova majka, koja je bila u poseti roditeljskom domu, ali da to nije razlog za mržnju.

Jovanović je, povodom oslobađajuće presude, rekao da je Haški tribunal i formiran kao politička institucija.

Profesor Bakić je kazao da se nada da će se uskoro videti koliko je taj sud od početka do kraja imao veze s politikom.

Smajlovićeva se, s druge strane, zapitala šta bi bilo da Milošević nije poslat u Hag i da li bi se Tribunal polako ugasio da se to nije desilo. Na to je Jovanović rekao da je "Milošević taj koji je pristao na Hag, u Dejtonu, i prve ljude poslao tamo", ne pretpostavljajući da će se i sam tamo kasnije naći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

199 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: