Obama na azijskoj turneji

Američki predsednik Barak Obama otputovao je na azijsku turneju, tokom koje će posetiti Mjanmar, Tajland i Kambodžu,

Izvor: Tanjug

Subota, 17.11.2012.

20:51

Default images

To je njegovo prvo putovanje van zemlje nakon ponovnog izbora za predsednika 6. novembra.

Obama je prvi predsednik Sjedinjenih Američkih Država koji posećuje Mjanmar, nekadašnju Burmu, a u Kambodži će prisustvovati Istočnoazijskom samitu.

Tokom boravka u Mjanmaru, američki predsednik će, kako prenosi Bela kuća, pružiti podršku demokratskoj tranziciji te zemlje, a susrešće se s predsednikom Tein Seinom, kao i poznatom aktivistkinjom za građanska i ljudska prava i dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći.

Do prve posete lidera SAD ovoj važnoj azijskoj zemlji dolazi nakon što je predsednik Sein započeo demokratske procese, oslobodivši stotine političkih zatvorenika prošle godine, nakon decenija represivne vojne vladavine u Mjanmaru.

Vlasti te zemlje su dozvolile Nacionalnoj ligi za demokratiju, koju predvodi Su Ći, da učestvuje na parlementarnim izborima u aprilu.

Su Ći je 15 godina bila u kućnom pritvoru, a u leto ove godine je prvi put boravila u Vašingtonu, gde joj je uručena kongresna medalja za doprinos demokratiji.

Zapadne vlade su na to odgovorile popuštanjem sankcija koje su bile ranije uvedene.

"Predsednik Obama će pozdraviti postignuti napredak i istorijske promene koje su se dogodile prošle i ove godine, ističući da je potrebno da se do kraja izvrši tranzicija vlasti ka civilnim strukturama i da se radi na nacionalnom pomirenju", rekao je Si-En-Enu zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Amerike Ben Rouds.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: