Pupovac: Nećemo sutra u Vukovar

Predsednik SNV iz Zagreba Milorad Pupovac izjavio je da delegacija te organizacije Srba neće sutra učestvovati na komemoraciji povodom Dana sećanja u Vukovaru.

Izvor: Beta

Subota, 17.11.2012.

16:22

Default images

"U ovim okolnostima, nažalost, za druge korake ne postoje pretpostavke", rekao je Pupovac u intervjuu koji novosadski Dnevnik objavljuje u sutrašnjem broju.

On je naveo da su SNV i Zajedničko veće opština održali 13. novembra komemorativnu sednicu za sve žrtve Vukovara, kao i za sve stradale u tom ratu.

Tom prilikom je usvojena i Izjava sećanja, u kojoj je rečeno da svi zločini koji su ostali nekažnjeni, bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtava, trebaju biti sankcionisani nepristrasno i pravedno, a sve žrtve moraju biti priznate, kazao je Pupovac.

Ocenio je da se nakon oslobađajuće presude Haškog tribunala za hrvatske generale Gotovinu i Markača postavlja pitanje ko je onda odgovoran za zločine počinjene tokom i nakon akcije Oluja, za ubistva, progone i uništavanje celih naselja.

"Nadamo se da ova presuda Haškog tribunala sada neće biti shvaćena i kao abolicija za zločine koji su počinjeni nad Srbima. Jer, u suprotnom, bilo bi to veoma loše i za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, ali i za ukupne srpsko-hrvatske odnose", rekao je Pupovac.

On je izrazio nadu da će se u Srbiji shvatiti u čemu je važnost da se nastavi saradnja po pitanjima suđenja za ratne zločine, odnosno u Hrvatskoj u čemu je važnost daljeg bavljenja onim što se nije postiglo presudom Tribunala.

"Do sada niko nije odgovarao za zločine u Bljesku i Oluji, ni za one znane, ni za one neznane. Niko nije odgovarao ni za paljenja, pljačke, zastrašivanja, proterivanja, niti za sprečavanje povratka. I ukoliko se ne učini nešto što bi pokazalo spremnost za sankcionisanje svih tih dela, onda će to ostati ozbiljan teret ne samo za hrvatsko-srpske odnose nego i za samu Hrvatsku. A to može imati mnogo veću težinu i od ove haške presude", rekao je Pupovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: