Pusić:Presuda ne amnestira zločince

Haškom presudom se konstatuje da su generali Ante Gotovina i Mladen Markač nevini, ali ona ne amnestira one koji su osuđeni za ratne zločine, kaže Vesna Pusić.

Izvor: B92

Subota, 17.11.2012.

12:01

Default images

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić kaže da to neće uticati na procesuiranje optuženih ili osumnjičenih za ratne zločine.

U komentaru oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču, koji su preneli mediji, Pusićeva je naglasila da se pokazalo da je poštovanje međunarodnih institucija i institucija uopšte, jedini pravi put.

"Generali Gotovina i Markač su, odlukom suda, slobodni i nevini ljudi", rekla je ona. "Sud je odlučio da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata, a što se te presude tiče, ona ne govori ništa o prirodi i o samom ratu, jer on ni pre, ni posle ove presude ne zavisi ni o kakvim presudama ni deklaracijama", rekla je Pusićeva i dodala da je činjenica da se i pre i nakon presude znalo da je rat bio odbrambeni i oslobodilački.

Ministarka je rekla da je haškom presudom bez sumnje konstatovano da su generali Markač i Gotovina nevini. "Ova presuda ni na koji način ne znači amnestiju za osuđene za ratne zločine, niti znači odustajanje od procesuiranja optuženih ili osumnjičenih za ratne zločine", izjavila je Pusićeva, dodavši da će Hrvatska i dalje poštovati međunarodne institucije.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je da je nerealno očekivati da Srbija i Hrvatska u svim aspektima gledaju jednako na istoriju.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović primio je sinoć Gotovinu i Markača, poručivši da su dvojica generala "nosili teret tuđeg zločina".

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni u Haškom tribunalu skoro svih tačaka optužnice za zločine u Oluji. Stigli su oko 16h u Zagreb.

Ovom odlukom iznenađena je javnost u Srbiji, ali i bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: