I oni kao i premijer Srbije Ivica Dačić očekuju da će ova odluka Haškog tribunala ostaviti posledice na odnose dve zemlje kao i na proces pomirenja.

„Bio sam ‘95 u koloni, prošao sam loše - tada mi je majka umrla u putu. Mnogo nevolja sam doživeo, putovali smo 17 dana,” priča Nikola Mirčetić, koji je izbegao iz Petrinje.

“Sve to čovek ne može da izbriše. Ta slika nikada neće biti izbrisana,” kaže Milena Miljenović, izbeglica iz Vojnića.

Sedamnaest godina kasnije, odluka Haškog tribunala da nije bilo zločina u Oluji, za prognane je samo dokaz da će tek sada teško ostvarito svoja prava.

“Istorija se ovaj put piše drugačije, nema više nade… Ja mislim da je svaka nada izgubljena, bar po meni, jer na osnovu toga ja zaista ne vidim da ikakvo svoje pravo možemo ostvariti tamo… Mi smo izgubili sva prava. I na radni staž,” priča Miljenovićeva.

“Faktički za nas niko ne odgovara, niti će odgovarati više. Prošlo je ogromno vreme koje nama govori da je faktički to sve izbrisano i da treba da se pomirimo sa situacijom koja nam je nametnuta,” ocenjuje Mirčetić.

Na jednoj strani slavlje, na drugoj razočarenje. Pomirenje dve strane ovim bi dodatno moglo da bude poljuljano.

“I oni su sada, osećaju se kao pobednici. Ako si ti to napravio sto si napravio i zato niko ne odgovara, nego si oslobođen - ti si nagrađen. Tebi je to odobreno. Ti si bio u pravu, a mi sa druge strane, Srbi - šta da očekujemo. Šta da tražiš u toj državi, a vezan si za nju? Svako ce ti doći tamo i reći - šta tražiš,” kaže MIlena Miljenović.

“Ne možemo mi biti dobri susedi ili komšije kako god… Nećemo ni da se izvinimo, ni da izravnamo sve dugove, dok se god to ne poravna - dobrih odnosa između Srbije i Hrvatske neće biti, a ovo je sad pogoršalo totalno,” kaže Nikola Mirčetić.

Za zvanični Beograd ova presuda ima političku dimenziju. Njen cilj je da Hrvatsku oslobodi odgovornosti za više od 200.000 proteranih i 2.000 poginulih.

“Ovo će ostaviti teške posledice na pomirenje - kako neko od nas traži da osudimo sve zločine, a drugi mogu da ne osude zločine nad srpskim narodom,” izjavio je danas premijer Dačić.

Posle ovakve odluke iz Haga, Koalicija udruženja izbeglica traži pomoć od države. Ovom presudom, kako navode prognani Srbi, ne mogu da ostvare svoja prava na sudu, pa je jedini put politička borba za ispunjenje osnovnih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: