Islednik na meti kriminalaca

Prikriveni policijski islednik Milovan Milutinović, kome je država otkrila identitet i ugrozila bezbednost, kaže da je i dalje nezaštićen i na meti kriminalaca.

Izvor: B92

Subota, 17.11.2012.

11:17

Default images

On za B92 kaže da je dobio informacije da se kriminalci bliski takozvanoj “saobraćajnoj mafiji”, u čijem otkrivanju je učestovao, raspituju za njegovu adresu, navike, kretanje, porodicu. I dok njegov pravni zastupnik piše tužbu protiv države, Milutinović apeluje na svoje pretpostavljene da ispune svoje obaveze i pomognu mu, pre nego što bude kasno.

Gde živi? Kada odlazi na posao, kada se vraća i kojim putem ide? Kad mu radi supruga? Gde su mu deca? Ovo su pitanja koja pojedinci bliski takozvanoj “saobraćajnoj mafiji” postavljaju poznanicima prvog srpskog prikrivenog policijskog islednika. Ovo tvrdi Milovan Milutinović, koji je u neformalnom telefonskom razgovoru rekao i da je do informacija došao posredno, a ne preko policije.

“Pojedinci iz kriminogenih struktura se poslednjih dana intenzivno raspituju za mene i moju porodicu. Ne znam šta da radim. Sve sam pokušao. Očajan sam. Država ništa nije učinila da me zaštiti, a na moje molbe ne odgovaraju”, kaže Milovan Milutinović.

Umesto da osigura bezbednost čoveku koji je pristao da se pretvara da je deo grupe za koju se sumnjalo da se bavi mafijaškim poslovima, kako bi prikupio dokaze za njihovo hapšenje, srpski MUP ignoriše njegove molbe. U međuvremenu, Ivica Dačić je zabranio policajcima da daju izjave za medije, čime i Milutinovića sprečava da javno zatraži pomoć.

Direktor policije Milorad Veljović je u julu javno obećao da će razgovarati sa ministrom policije o ovom slučaju i da će on hitno biti rešen. Tada je priznao da je pravosuđe napravilo propust, koji mu je stvorilo probleme. Danas, četiri meseca kasnije, pomaka i dalje nema, a Veljović ponavlja istu priču - da će, u dogovoru sa ministrom policije, u najkraćem mogućem roku rešiti Milutinovićev problem.

Milutinovićev advokat, Zdenko Tomanović, podseća da je na sudu otkriven identitet Milutinovića i da su mu nakon toga, još nepoznate osobe, obile i spalile kuću, inscenirale saobraćajnu nesreću u kojoj je učestvovala njegova žena i pretile mu.

"Država mora biti tužena, jer država je direktno odgovorna", kaže Tomanović.

Tomanović dodaje da su sve državne institucije ostale neme na Milutinovićeve probleme i da je tužba protiv države jedino što mu je preostalo.

"Dobili smo odgovore u ministarstvu pravde da ce to ministarstvo vršiti nadzor u tom nekom sudskom predmetu i da se to tretira kao pritužba na rad suda, što je bilo potpuno obesmišljavanje tadašnjih zahteva. Od drugih institucija nismo dobili odgovor", kaže Tomanović.

Uprkos tome, Srbija je nastavila da angažuje prikrivene islednike i u drugim slučajevima. Za sada nema informacija da li je iko od njih imao slične probleme. Takođe, nema informacija ni o tome da li je državi bilo teško da pronađe ljude koji su spremni da postanu prikriveni islednici i time rizikuju da ih, po obavljenom poslu, niko neće zaštititi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: