Protest SRS zbog odluke Haga

Pristalice SRS održale su protestni skup ispred zgrade Predsedništva Srbije zbog oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Izvor: B92, Beta

Subota, 17.11.2012.

10:58

Default images

zatražili od Oni su zatražili od najviših državnih organa u Srbiji da počnu da brinu o svojim građanima kojima se sudi pred tim sudom.

Zamenik predsednika SRS-a Nemanja Šarović kaže da Srbija od 2000. nije učinila ništa da pomogne svojim građanima u Hagu, a da je Hrvatska potrošila na desetine milione evra i unajmila najbolje lobiste i advokate da zaštiti svoje građane.

"Hrvatska je ostvarila svoj cilj. Srbija od 2000. nije uradila ništa da pomogne zatočenima u Hagu. Ovo su posledice toga što su na vlasti u Srbiji oni koji su se odrekli najboljnih Srba poput (Vojislava) Šešelja i (Slobodana) Miloševića", kazao je Šarović novinarima.
(Tanjug)
On je istakao da SRS zahteva od najviših državnih organa da počnu da brinu o Srbima kojima se sudi u Hagu.

"Haški tribunal je juče oslobodio ustaške zlikovce, pre toga Nasera Orića, uskoro će (Ramuša) Haradinaja, a nikad nije suđeno zlikovcima poput (Alije) Izetbegovića i (Franje) Tuđmana. Ovakve presude ne iznenađuju više nikog", naveo je Šarović.

Upitan o odluci Vlade Srbije da saradnju s Haškim tribunalom nakon jučerašnje presude svede na tehnički nivo, Šarović je rekao da je to "bacanje prašine građanima u oči".

Đurađ Jakšić iz SRS-a rekao je novinarima da predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić mogu o predsedniku SRS-a Vojislavu Šešelju, kojem se sudi u Hagu, da misle šta hoće, ali da je njihova dužnost da ga zaštite.

On je istakao da SRS traži da Šešelj bude pušten iz Haškog tribunala.

Nekoliko stotina pristalica SRS-a tokom četrdesetominutnog protesta uzvikivalo je između ostalog "Tomo, ustašo" i "Sloboda Šešelju". Njih je u blizini zgrade Predsedništva zaustavio kordon policije.

Funkcioner SRS-a Dejan Mirović je rekao da taj skup predstavlja borbu za ljudska prava i da nema politički karakter.

"Osnovno građansko pravo je sloboda okupljanja. Nikolić je slagao da će biti predsednik svih građana, jer vidimo da rado prima srpske neprijatelje, a vidite kako se odnosi prema srpskom narodu", rekao je Šarović odgovarajući na pitanje da li je odobren taj skup SRS-a ispred Predsedništva.
(Tanjug)
Većinom glasova tri prema dva, apelaciono veće Tribunala je oslobodilo generale Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon Srba iz Kninske krajine i druge zločine tokom i posle operacije Oluja u avgustu 1995.

SNS: Antisrpsko ponašanje radikala

Srpska napredna stranka najoštrije osuđuje primitivno, divljačko i, pre svega, antisrpsko ponašanje malobrojnih predstavnika Srpske radikalne stranke, koji su, valjda, jedini na svetu, krivca za skandaloznu odluku Haškog tribunala pronašli u predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću, saopteno je iz SNS-a.
Tomislav Nikolić od izbora za predsednika Republike Srbije na odgovoran i ozbiljan način obavlja svoju dužnost, uvek štiteći naše državne i nacionalne interese. Potpuno je očigledno da Tomislav Nikolić, kao predsednik Srbije, smeta svima koji ne žele normalnu i pristojnu Srbiju, navodi se u saopštenju. U takvom načinu obavljanja svog posla predsednik Nikolić ima i imaće punu podršku Srpske napredne stranke, kao najodgovornije i najveće političke stranke u Srbiji, kažu naprednjaci.

Radikali: SNS-u više smetamo mi nego oslobađanje Gotovine

Srpska radikalna stranka upitala je danas kako je moguće da je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) žešće osudila protest radikala povodom izricanja oslobađajuće presude hrvatskom generalu Anti Gotovini nego što je osudila Haški tribunal i protagoniste "krvoločne Oluje".

"Oslobađajućom presudom Gotovini legalizovano je etničko čišćenje Srba sa prostora Repubike Srpske Krajine. Državni organi Srbije ne čine ništa da pomognu Srbima u Hagu", naveo je SRS u saopštenju.

Radikali su danas bivšem zameniku predsednika SRS-a i osnivaču SNS-a, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću ispred Predsedništva Srbije vikali "Tomo, ustašo" i "Sloboda Šešelju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: