Tuđman: Srbi da nestanu

Kako su na brionskom sastanku dogovarani ”Oluja” i progon. Moramo da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, bio je jasan Franjo Tuđman.

Izvor: B92

Subota, 17.11.2012.

21:39

Default images

Ovom komandom je nekadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman na Brionima započeo sastanak s državnim i vojnim rukovodstvom, održan 31. jula 1995. godine, na kojem je dogovorena akciji “Oluja” i proterivanje Srba iz Krajine.

Sastanku su prisustvovali i hrvatski generali Zvonimir Červenko, Ante Gotovina, Mladen Markač i Mirko Norac, kao i glavni planer operacija Obaveštajne službe Hrvatske Davor Domazet, ministar odbrane Gojko Šušak i direktor Hrvatske obaveštajne službe Miroslav Tuđman.

Transkript tog sastanka, koji je korišćen kao jedan od glavnih dokaza u haškom procesu protiv hrvatskih generala Gotovine, Markača i Čermaka, koji je predstavljao dogovor za zločinački poduhvat koji će uslediti samo pet dana kasnije, tekao je ovako:

Franjo Tuđman: "Nije nam glavni zadatak Bihać, nego je nanošenje, na nekoliko pravaca, takvih udara da se srpske snage više ne mogu oporaviti, nego da moraju kapitulirati. Da ostanu posle toga samo nekakve enklave koje bi se morale predati. Imamo i naklonost SAD, ali do određene granice. Ako ćete, gospodo, izvršiti na profesionalan način kao što ste izvršili u zapadnoj Slavoniji u roku od nekoliko dana, onda možemo računati da ćemo politički dobiti."

Ante Gotovina: "U ovom trenutku mi kompletno s našom tehnikom kontrolišemo Knin. Ako je naređenje za udar na Knin, mi ga za nekoliko sati rušimo, kompletno."

Miroslav Tuđman: "Da li da se na radiju prenosi poruka koji su im putevi otvoreni za izvlačenje?"

Franjo Tuđman: "Da, to bi trebalo reći - ne da su im otvoreni, nego da je opaženo da se civili izvlače tim i tim putevima."

Gojko Šušak: "Ja mislim da bi to psihološki imalo efekat na njih da mi, nakon prvog dana operacije po Benkovcu, Obrovcu bacimo letke i u njemu kažemo kojim se putevima mogu izvlačiti."

Franjo Tuđman: "Jedan letak ovako, znači, opšte rasulo, pobeda Hrvatske vojske uz podršku sveta itd. Srbi, vi se već povlačite preko itd., a mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti... Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava itd."

Gojko Šušak: "Ja isto predlažem koliko je god Markač sposoban njih da isprovocira. Njega oni po Velebitu mogu negde gađati, no to nam neće biti neko pokriće. Norac zajedno s njime bi trebalo da ih isprovocira. Možda bi i po Gospiću ili nečemu mogli baciti dve granate. Mislim, treba delovati po naseljenom mestu!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: