Izrael sprema kopneni napad?

Četiri Palestinca poginula su u novom izraelskom vazdušnom udaru na pojas Gaze. Izraelska vlada večeras odobrila mobilizaciju 75.000 rezervista.

Izvor: Beta

Petak, 16.11.2012.

21:14

Default images

Broj palestinskih žrtava od srede, kada je sukob eskalirao, popeo se na 28, dok je najmanje 270 ljudi ranjeno, saopštili su zvaničnici.

U međuvremenu su izraelske vazduhoplovne snage napale grad Gazu, Kan Junis i Rafu na jugu, a izraelska armija saopštila da zatvara za civilni promet tri puta koja vode ka ili se graniče sa pojasom Gaze, što se smatra nagoveštajem mogućeg pojačavanja vojnih položaja.

Nešto ranije politički izvori su rekli da izraelski ministar odbrane Ehud Barak traži odobrenje vlade za mobilizaciju, a to se tumači mogućom pripremom za kopnenu ofanzivu, preneo je Rojters.

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi je precizirao da je četvoro Palestinaca poginulo večeras u udaru na izbeglički logor Magazi. Na meti udara bila je kuća i dvojica ubijenih su braća. Nije međutim odmah bilo jasno da li se radi o civilima ili militantima.

Pre tih napada ministar zdravlja iz Hamasa Mufid al Mukalalati je upozorio na konferenciji za novinare u pojasu Gaze da nema lekova medicinskih zaliha.

On je apelovao na arapske zemlje i sve strane da upute pomoć, zahvalivši Egiptu za pomoć koja je već ponuđena.

Strani izveštači danas su javljali o detonacijama u Tel Avivu, u blizini Jerusalima i na više lokacija u Gazi.

Od kako je u sredu ubijen komandant vojnog krila Hamasa u izraelskom vazdušnom napadu poginulo je troje Izraelaca u eksploziji palestinskih raketa, a 16 ih je ranjeno.

Ova eskalacija nasilja podstakla je zabrinutost da bi mogao izbiti ne samo rat između Hamasa i Izraela nego širi regionalni sukob u vreme nove strateške realnosti širom Bliskog istoka.

Netanijahu i ministri odlučili - mobilisati 75.000 rezervista

Izraelski vojnici (Foto: Beta/AP)
Izraelska vlada odobrila je mobilizaciju 75.000 vojnih rezervista u okviru operacije protiv oružanih palestinskih grupa u Pojasu Gaze, javila je izraelska televizija.

Ta odluka doneta je na sastanku bezbednosnog dela ministara u vladi premijera Benjamina Netanjahua, održanom večeras u Tel Avivu, navodi televizija. Na sastanku je bilo devet ministara.

Sekretar izaraelske vlade Zvi Hauzer prethodno je javio da se vode telefonske konsultacije s vodećim ministrima da se dobije zeleno svetlo za mobilizaciju rezervista.

Na terenu jedan novinar agencije Frans pres video je danas kako se blizu granice između Izraela i Pojasa Gaze gomilaju blindirana vozila i buldožeri, a tu su poslednjih 48 sati postavljeni i tenkovi.

Izrael je večeras blokirao sve glavne puteve oko Gaze i objavio da se oni od sada nalaze u zatvorenoj vojnoj zoni, a sve je više znakova da se priprema kopnena ofanziva. "U ovoj oblasti je zatvorena vojna zona", rekao je portparol vojske i dodao da je više puteva oko pojasa Gaze zatvoreno za civilni saobraća

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak ranije je naložio mobilizaciju "novih kontingenata rezervista", rekao je njegov portparol, ali nije precizirao o kolikom broju se radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: